marți, 31 ianuarie 2012

Uniunea Europeană a adoptat un nou tratat bugetar

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat luni seară, la Consiliul European, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa, menit să consolideze disciplina lor bugetară, urmând să fie introduse 'reguli de aur' pentru echilibrul bugetar, a anunţat Herman Van Rompuy, preşedintele Uniunii Europene, transmite AFP.

'25 de state vor semna tratatul bugetar', a scris Van Rompuy pe contul său de Twitter.

Tratatul trebuie semnat la începutul lunii martie şi va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puţin 12 state.

Marea Britanie şi Republica Cehă au refuzat să adere la noul tratat. Potrivit preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, Republica Cehă a invocat 'raţiuni constituţionale' şi dificultatea de a-l ratifica, liderul de la Elysee manifestându-şi surprinderea faţă de această schimbare de atitudine, în condiţiile în care autorităţile de la Praga s-au declarat favorabile acestui tratat la Consiliul European din luna decembrie.

Potrivit noului tratat bugetar, statele semnatare se angajează ca deficitele lor structurale să nu depăşească 0,5% din PIB. Fiecare stat va fi obligat să elaboreze un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în cazul în care se vor înregistra devieri de la această ţintă.

Curtea Europeană de Justiţie urmează să verifice aplicarea regulii de aur bugetare şi va putea fi sesizată de statele membre, ea putând să aplice ţărilor care nu respectă acest angajament amenzi ce pot ajunge până la 0,1% din PIB.

Dacă deficitul bugetar anual al unui stat va depăşi 3% din PIB, se vor institui sancţiuni aproape automate împotriva respectivei ţări.

Noul tratat răspunde exigenţelor cancelarului german, Angela Merkel, care a solicitat adoptarea acestuia în schimbul contribuţiei financiare a ţării sale la susţinerea statelor din zona euro aflate în dificultate.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: