vineri, 13 ianuarie 2012

Comisia introduce acțiune în instanță împotriva Consiliului pentru nerespectarea legislației UE privind statutul funcționarilor

Comisia a decis să introducă acțiune în instanță împotriva Consiliului pentru neadoptarea regulamentului Consiliului privind ajustarea anuală a remunerațiilor și a pensiilor personalului UE, așa cum s-a prevăzut în Statutul funcționarilor.

În temeiul Statutului funcționarilor, salariile și pensiile funcționarilor UE sunt ajustate conform deciziilor politice luate de statele membre cu privire la salariile funcționarilor lor publici naționali. Atunci când salariile funcționarilor naționali cresc sau scad, aceeași schimbare se aplică și personalului UE.

De data aceasta, cinci din cele opt state membre luate în considerare în calcul au majorat salariile funcționarilor lor naționali în termeni nominali: Belgia (3,6 %), Franța și Țările de Jos (2 %), Germania și Regatul Unit (1,3 %). Au existat reduceri salariale mici în Italia, Spania și Luxemburg. În medie, acest lucru a însemnat că funcționarii naționali au pierdut 1,8 % din puterea lor de cumpărare în termeni reali. Exact aceeași reducere este propusă pentru funcționarii UE, indiferent de locul unde își desfășoară activitatea.

Prin urmare, Comisia, în strictă conformitate cu legea, a propus Consiliului aplicarea aceleiași reduceri funcționarilor UE. Propunerea Comisiei prevede, de asemenea, o reducere de -1,8 % în termeni reali, care, pentru personalul din Bruxelles, unde inflația este de 3,6 %, înseamnă o ajustare nominală de 1,7 %.

Așa cum Curtea Europeană de Justiție a confirmat deja, de mai multe ori (ultima dată la 24 noiembrie 2010 în cauza C-40/10), conform Statutului funcționarilor Consiliul nu dispune de nicio marjă de apreciere, dar trebuie să adopte valoarea ajustării calculată de Comisie.

Singura posibilitate de derogare de la aceste norme este utilizarea clauzei de exceptare, clauză care, după cum a subliniat Curtea, poate fi folosită numai în circumstanțe excepționale, în cazul în care, în cadrul metodei, remunerația funcționarilor nu ar fi ajustată suficient de repede. La cererea Consiliului, Comisia a analizat în două ocazii dacă s-ar putea aplica clauza de exceptare care se referă la o deteriorare bruscă și gravă a situației economice și sociale din Uniunea Europeană. Comisia a concluzionat că scăderea puterii de cumpărare a personalului UE, care corespunde scăderii puterii de cumpărare a funcționarilor naționali, pare a corespunde situației economice și sociale actuale. Orice măsură suplimentară care depășește această scădere ar încălca Statutul funcționarilor și jurisprudența Curții de Justiție.

În schimb, Comisia a luat în considerare nevoia de austeritate, propunând reduceri de personal de 5 % în toate instituțiile UE, precum și schimbări majore ale Statutului funcționarilor, cum ar fi creșterea timpului de lucru săptămânal de la 37,5 la 40 de ore, fără compensație, prelungirea vârstei de pensionare la 65 (sau 67 în anumite condiții) și reconfigurarea structurilor de carieră pentru secretari și asistenți. Toate aceste măsuri vor avea drept rezultat economii în valoare de peste 1 miliard euro în următorii șapte ani și de 1 miliard euro anual, pe termen lung, în cazul în care sunt adoptate.

În pofida considerentelor de mai sus, Consiliul a luat decizia oficială de a nu adopta propunerea Comisiei. Comisia consideră că această decizie încalcă Statutul funcționarilor și, prin urmare, are obligația, în calitate de gardian al tratatelor, de a o contesta înaintea Curții de Justiție.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: