miercuri, 25 ianuarie 2012

Românii din Spania care îngrijesc vârstnici la domiciliu nu mai plătesc cotizaţii către stat

Muncitorii români din Spania, care îngrijesc vârstnici la domiciliu, nu mai plătesc de anul acesta cotizaţii către stat, beneficiari fiind câteva sute de mii de persoane, informează, miercuri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Guvernul spaniol a decis că, de la 1 ianuarie 2012, cetăţenii români care sunt îngrijitori/infirmieri la domiciliu, nu mai trebuie să plătească nicio cotizaţie către stat, această obligaţie revenind de acum înainte angajatorului.

Până în acest moment, legislaţia era confuză. Nu exista o reglementare clară privind obligativitatea angajatorilor de a plăti în totalitate cotizaţiile, aşa că în cele mai multe situaţii, îngrijitorii erau cei care plăteau cotizaţiile.

De la 1 ianuarie 2012, baza de cotizare va fi determinată prin 15 trepte: de la primul nivel de salarizare de 74,83 euro/lunar la ultimul care este de peste 700,11 euro/lună.

Angajatorii care plătesc un salariu de până la 74,83 euro/lunar, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 15,88 euro/lunar, iar cei care plătesc un salariu de peste 700,11 euro/lună, vor plăti o cotizaţie de aproximativ 131,68 euro/lunar.

Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Securitate Socială din Spania arată că 16.760 de cetăţeni dintre cei 272.489 de cotizanţi români la sistemul spaniol de securitate socială, lucrează, oficial, în gospodării.

Potrivit unui comunicat al MMFPS, neoficial, câteva sute de mii de români îngrijesc vârstnici în Spania, aceştia fiind preferaţi de angajatorii spanioli în faţa altor naţionalităţi.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: