marți, 10 ianuarie 2012

Michael Sternberg: Preşedinţia daneză a UE este gata să primească România şi Bulgaria în Schengen

Danemarca recunoaşte eforturile susţinute ale României şi Bulgariei pentru a îndeplini criteriile Schengen, a declarat, marţi, ambasadorul danez la Bucureşti Michael Sternberg, menţionând că tuturor ţărilor, atât membre, cât şi viitoare ale spaţiului, trebuie să li se aplice aceleaşi standarde.

"Danemarca recunoaşte eforturile susţinute ale României şi Bulgariei pentru a îndeplini criteriile Schengen şi suntem gata să primim România şi Bulgaria ca membre ale spaţiului Schengen. Credem că tuturor ţărilor, atât membre, cât şi cele viitoare membre ale spaţiului Schengen, trebuie să li se aplice aceleaşi standarde. Este important să nu creăm standarde duble prin care unor ţări să li se ceară mai mult decât ce cuprinde aquis-ul Schengen. Nu ne facem visuri deşarte că va fi uşor, pentru că guvernul olandez pare să aibă un spaţiu de manevră restrâns pe motive politice interne. În timpul preşedinţiei daneze ne vom strădui să mediem o soluţie", a afirmat oficialul danez, în conferinţa prilejuită de lansarea preşedinţiei Danemarcei pentru Consiliul UE în perioada 1 ianuarie - 31 iunie.

El a subliniat că România va trebui să continue eforturile privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie.

"Deşi nu acceptăm legătura cu un MCV, va fi important ca România să continue eforturile prezente, astfel încât să se evite orice îndoieli că România ar fi pe calea cea bună", a adăugat Michael Sternberg.

Diplomatul danez a explicat că România trebuie să demonstreze că se află pe "calea cea bună" în noul raport al CE. "Raportul din iunie - iulie ar trebui să reflecte acelaşi progres despre care citim în ziare în fiecare zi. Deja e o confirmare că suntem pe calea cea bună", a spus el.

În cadrul conferinţei, ambasadorul Danemarcei a prezentat cele patru priorităţi ale preşedinţiei rotative pe care o deţine ţara sa în prima jumătate a acestui an: asigurarea unei Europe responsabile din punct de vedere economic, reluarea creşterii economice, promovarea unei agende verzi şi întărirea siguranţei interne şi externe a Europei.

În ceea ce priveşte îndeplinirea primului obiectiv, el a arătat că preşedinţia daneză va face tot ce îi stă în putinţă pentru a susţine agenda unei guvernanţe economice mai puternice, a unor proceduri de supraveghere mai bune pe durata semestrului european.

"În ciuda faptului că Danemarca nu face parte din zona euro, gravitatea situaţiei prezente impune preşedinţiei UE, indiferent de cine o deţine, să facă sustenabilitatea euro problema centrală a mandatului său. În ceea ce priveşte implementarea semestrului european preşedinţia daneză se va concentra pe reformele structurale din statele membre, disciplina bugetară şi o reglementare mai strictă a sectorului financiar", a explicat ambasadorul.

În legătură cu reluarea creşterii economice, el a arătat că preşedinţia daneză a UE va face un efort susţinut pentru a adopta cât mai multe din cele 12 iniţiative ale Comisiei de modernizare a pieţei unice europene.

"Această modernizare va include adoptarea unui brevet european cât mai repede posibil şi nu mai târziu de încheierea preşedinţiei daneze. E nevoie de un sistem de brevetare european eficace şi uşor de folosit care să permită companiilor europene să elimine birocraţia stufoasă necesară pentru a solicita un brevet la cele 27 de autorităţi naţionale. De asemenea, include adoptarea de către Consiliu şi trecerea prin Parlament a proiectului de regulament iniţiat de Comisie cu privire la standardizarea europeană. Revizuirea sistemului actual de standarde va întări capacitatea competitivă a Europei într-un moment de răscruce, în care economiile noastre simt presiunile concurenţiale fără precedent, cum ar fi India şi China", a mai spus el, subliniind că Danemarca vizează la conducerea UE accelerarea voinţei politice cu privire la agenda digitală, inclusiv protecţia consumatorului pe internet şi tarife reduse pentru telefonia mobilă în roaming.

El a mai susţinut că Danemarca pledează pentru promovarea unei agende verzi în UE, iar referitor la întărirea siguranţei interne şi externe a Europei a arătat că trebuie revizuite regulile spaţiului Schengen în contextul tensiunilor dintre statele membre, susţinând că există şanse reale în acest sens.

Știre prelută de la: Agerpres

Niciun comentariu: