miercuri, 25 ianuarie 2012

CE: Reformă cuprinzătoare a normelor în materie de protecție a datelor

Comisia Europeană (CE) a propus o reformă cuprinzătoare a normelor din 1995 ale Uniunii Europene (UE) în materie de protecție a datelor în vederea consolidării dreptului la confidențialitate pe internet și a dezvoltării economiei digitale a Europei.

Potrivit CE, cele 27 de state membre ale UE au pus în aplicare în mod diferit normele din 1995, ceea ce a condus la divergențe în ceea ce privește asigurarea aplicării acestora. O legislație unică va elimina fragmentarea actuală și sarcinile administrative costisitoare, conducând la realizarea de economii de către întreprinderi de aproximativ 2,3 miliarde euro pe an. Inițiativa va contribui la consolidarea încrederii consumatorilor în serviciile online, oferind astfel un impuls atât de necesar creșterii economice, ocupării forței de muncă și inovației în Europa.

„Cu 17 ani în urmă, mai puțin de 1% dintre europeni utilizau internetul. Astăzi, cantități însemnate de date cu caracter personal sunt transferate și schimbate pe toate continentele și pe întreg globul în fracțiuni de secundă”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție și vicepreședinte al Comisiei. „Protecția datelor cu caracter personal este un drept fundamental al tuturor europenilor, însă cetățenii au sentimentul că nu dețin întotdeauna controlul complet asupra datelor cu caracter personal. Propunerile mele vor contribui la consolidarea încrederii în serviciile online, deoarece oamenii vor fi mai bine informați cu privire la drepturile lor și vor deține un control sporit asupra informațiilor care îi privesc . Reforma va realiza acest lucru în paralel cu facilitarea activității și reducerea costurilor pentru întreprinderi. Un cadru legal solid, clar și unitar la nivelul UE va contribui la valorificarea potențialului pieței digitale unice și la stimularea creșterii economice, a inovării și a creării de locuri de muncă.”

Propunerile Comisiei actualizează și modernizează principiile consacrate în Directiva privind protecția datelor din 1995 în vederea garantării în viitor a dreptului persoanelor la confidențialitate. Acestea includ o comunicare privind politicile în domeniu care prezintă obiectivele Comisiei și două propuneri legislative: un regulament de stabilire a unui cadru general al UE pentru protecția datelor și o directivă privind protecția datelor cu caracter personal prelucrate în scopul prevenirii, identificării, investigării sau urmăririi penale a infracțiunilor și în scopul activităților judiciare conexe.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: