marți, 31 ianuarie 2012

Crin Antonescu în Parlamentul European: Românii protestează pentru o societate democratică

Românii care au ieşit în stradă nu protestează împotriva măsurilor de austeritate luate din 2010, ci pentru o societate democratică, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, copreşedinte al Uniunii Social Liberale.

"Populaţia nu protestează împotriva măsurilor de austeritate luate din 2010, dintre cele mai dure din ţările Uniunii Europene, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25 %, creşterea spectaculoasă a TVA - de la 19 la 24 % - îngheţarea pensiilor oricum mici şi multe alte măsuri dramatice. Românii nu au protestat atunci, protestează acum, nu pentru a cere recuperera acestor pierderi salariale, deşi sunt afectaţi, protestează acum pentru că, aşa cum afirmă aceşti protestatari, simt că singurul câştig cert al României, după 20 de ani, şi anume pentru că garanţiile pentru o societate democratică şi pentru un stat de drept, sunt în pericol. Pentru că, de facto, şi toată lumea vede în România, puterea s-a concentrat în mâna unui singur om, iar principalul partid de guvernământ se comportă ca un partid-stat pe care românii îl cunosc de multă vreme şi pe care românii nu-l mai vor niciodată", a spus liderul PNL, cu prilejul unei dezbateri despre democraţia din România, organizată grupurile europarlamentare Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE).

Potrivit acestuia, toate aceste aspecte, şi altele, necesită o dezbatere în interiorul familiei europene.

"Este o discuţie despre realităţi, perspective şi, mai ales, riscuri. Acum câteva zile, preşedintele României, Traian Băsescu, într-o intervenţie mult aşteptată şi intens urmărită, spunea - citat aproximativ: 'Eu sunt un dictator?' 'Eu nu sunt un dictator, pentru că pe mine mă atacă mulţi de dimineaţă până seara în dezbateri politice la televizor'. Ceea ce este adevărat. Sunt mulţi, 10, 15, 20, 50 de oameni politici, 5, 10, 15 jurnalişti. Nu accept să punem problema aşa. Nu accept ca, într-o ţară din UE, la începutul anului 2012, cineva să-mi aducă astfel de argumente cum că nu ar fi dictator. Nu a spus nimeni că în România e dictatură, nu a spus nimeni că preşedintele României e dictator. Sigur că am putea întreba: 'Da vă pot critica la televiziune 15, 20 de politicieni? Funcţionari publici din România îşi pot afirma public, liniştiţi, convingerile politice? Câţi cetăţeni ai României pot să-şi afirme şi să-şi manifeste convingerile şi opţiunile politice fără să se teamă de repercusiunile fireşti într-un regim democratic?", a spus Antonescu.

El a subliniat că, de fapt, tema discuţiei de la Bruxelles nu se referă la posibilitatea existenţei dictaturii într-o ţară membră a UE. "Noi trebuie să discutăm, avem acest drept şi cred că avem această obligaţie să discutăm calitatea şi performanţa acestui regim democratic", a adăugat preşedintele PNL, care a calificat, în context, dialogul Puterii cu societatea civilă, cu cetăţenii sau sindicatele ca fiind "o amintire".

Crin Antonescu a mai spus că nu acceptă ca societatea civilă să fie împărţită de către preşedintele Traian Băsescu în 'de bună' sau 'de proastă' calitate. "Asta o pot face doar cei pe care ONG-uri, celelalte forme ale societăţii civile, susţin că le reprezintă, nu liderul sistemului politic", a argumentat el.

Copreşedintele USL a dorit să-i asigure pe colegii din Parlamentul European că protestele din România, "aşa cum admit chiar guvernanţii", sunt spontane, nefiind organizate de opoziţia politică şi reprezintă "ceea ce se numeşte vârful aisgbergului". În opinia sa, fondul manifestaţiilor este cauzat, totuşi, de măsurile de austeritate.

"Iar nemulţumirea majoră, profundă, cauzele ei în societatea românească sunt foarte bine redate de oricare dintre cercetările sociologice, de oricare dintre analizele care se fac încă din cursul anului trecut. Fiecare are dreptul să-şi aleagă sistemul politic în care doreşte să trăiască, România nu a fost şi nu este Belarus, România nu este şi nu va fi Rusia. Cu tot respectul pentru aceste state, România este un stat, o societate, românii sunt o naţiune care au făcut o naţiune fundamentală şi definitivă pentru Europa, cu valorile ei culturale, politice, cu valorile ei de familie şi din această familie România nu va ieşi", a spus Antonescu.

El a mai criticat "doi termeni cheie" ce revin în discursul şefului statului şi al Puterii de la Bucureşti: modernizare şi reformă.

'Se invocă că, în toţi aceşti ani, o putere reformatoare, cu viziune şi voinţă, a modernizat statul român şi că opoziţia prezentată de mult, inclusiv în forurile europene, şi pe nedrept retrogradă, antireformistă, blochează acest proces de modernizare a statului. În realitate, statul român este mai corupt, mai clientelar ca oricând, mai costisitor şi mai puţin de folos cetăţeanului plătitor de impozite ca oricând. Iar despre austeritate este bine să discutăm până la capăt cu toate datele autentice, şi vom vedea că austeritatea a fost impusă, prescrisă doar unor oameni care se află în afara clientelei uzuale a puterii", a afirmat liderul PNL.

Potrivit acestuia, "clienţii puterii s-au îmbogăţit la vedere, oficial, s-au îmbogăţit în toate felurile".

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: