luni, 16 ianuarie 2012

Michel Barnier: Euro va rămâne o monedă globală în ciuda crizei datorilor şi a retrogradărilor de rating

Euro va rămâne o monedă globală, iar zona euro îşi va reveni din criza datoriilor, a declarat luni, la Hong Kong, comisarul european pentru piaţa internă Michel Barnier, relatează EUbusiness.

Barnier şi-a reiterat totodată surprinderea faţă de decizia de săptămâna trecută a agenţiei Standard&Poor's de a retrograda nouă ţări din zona euro, spunând că cele 17 state membre din uniunea monetară au făcut 'paşi uriaşi' spre restabilirea încrederii.

"Să ne înţelegem: aceasta nu este o criză a euro ca monedă", le-a spus el participanţilor la Forumul Financiar Asiatic, o adunare de lideri bancari şi din domeniul finanţelor din Hong Kong.

"Euro va supravieţui. În ultimii zece ani euro s-a dovedit a fi o adevărată monedă globală. Şi, în ciuda dificultăţilor, rămâne puternică", a declarat Barnier. "Adevărata criză cu care se confruntă zona euro în prezent este una de încredere. Unitatea noastră politică şi determinarea şi abilitatea de a corecta ce este greşit sunt puse la încercare", a adăugat el.

Standard & Poor's a retrogradat vineri nouă state din zona euro, printre care Franţa şi Austria, din cauza îngrijorărilor faţă de nivelurile ridicate ale datoriei guvernamentale şi ale costurile de finanţare.

Agenţia financiară a precizat că răspunsul decidenţilor politici europeni la criză, inclusiv rezultatul summitului de luna trecută, 'ar putea fi insuficient pentru a rezolva pe deplin actuala tensiune din zona euro'.

Michel Barnier a spus că agenţiile de rating trebuie 'să ţină cont de eforturile fără precedent depuse de guverne' pentru depăşirea crizei. El s-a declarat 'surprins încă o dată de momentul pe care îl aleg agenţiile pentru a face astfel de anunţuri' şi a făcut apel la o transparenţă mai mare asupra modului în care acestea ajung la astfel de decizii.

"Aş fi vrut ca aceste agenţii de rating să fi semnalat că există o problemă în urmă cu cinci sau şase ani, nu acum", a declarat el presei pe marginea forumului.

"Vreau să mă asigur că atunci că fac astfel de anunţuri ele iau pe deplin în considerare eforturile depuse de guverne", a adăugat comisarului european.

Chiar şi aşa, el a spus că nu vrea să minimalizeze gravitatea ameninţării la adresa stabilităţii economice europene. "Trebuie să evităm o altă recesiune economică mai puternică şi efectele dezastruoase pentru economia reală", a spus el, adăugând că criza datoriilor suverane 'se revarsă' asupra pieţei de împrumut interbancare.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: