marți, 17 ianuarie 2012

Cristian Preda: Sper ca Martin Schulz să facă ceea ce a promis astăzi

Eurodeputatul Cristian Preda (PPE/PDL) a declarat marţi, pentru Agerpres, că speră ca germanul Martin Schulz, ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate, să facă pasul de la ''partizanat politic la rolul de preşedinte'' al legislativului european, aşa cum a promis.

Preda a apreciat că misiunea noului preşedinte al PE va fi mai dificilă decât a predecesorului său, Jerzy Buzek (PPE), dacă se ţine cont de faptul că Schulz, care este socialist, ''va trebui să meargă în Consiliul European, dominat de şefi de stat şi de guvern din Partidul Popular European''.

Eurodeputatul român a recunoscut că nu a votat cu Martin Schulz, ci cu Diana Wallis. ''Nu am respectat înţelegerea dintre grupurile PPE şi S&D care şi-au împărţit preşedinţia PE în această legislatură, pentru că a alege înseamnă a-ţi exprima opţiunea şi nu a urma o înţelegere prealabilă. Eu înţeleg rolul şi rostul negocierilor din Parlamentul European, dar când e vorba de responsabilitate politică cred că alegerea trebuie să fie reală şi nu constrânsă în acest fel'', a explicat Cristian Preda.

Un alt motiv al opţiunii sale a fost acela că Martin Schulz s-a implicat în anul 2007 în situaţia politică din România, atunci când a susţinut ceea ce s-a numit atunci ''coaliţia 322 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu''. ''Nu cred că Schulz merita azi acest cadou'', a explicat Cristian Preda.

Eurodeputatul german Martin Schulz, lider al grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a fost ales marţi, la Strasbourg, în funcţia de preşedinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate. Schulz a fost ales cu 387 de voturi pentru, asigurându-se astfel majoritatea absolută a voturilor exprimate. Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European au fost Diana Wallis (membră a grupului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa şi vicepreşedinte al Parlamentului European), care a obţinut 141 de voturi, şi Nirj Deva (grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni) - 142 de voturi.

Schulz a fost ales la preşedinţia Parlamentului cu sprijinul eurodeputaţilor din grupul PPE, în baza unui acord informal convenit în vara lui 2009 de grupurile PPE şi S&D de a se susţine reciproc astfel încât în primul mandat de 2 ani şi jumătate din actuala legislatură euroaparlamentară, începută în iulie 2009, preşedinţia PE să îi revină unui membru al grupului PPE, iar în cel de-al doilea unui reprezentant al grupului S&D.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: