vineri, 27 ianuarie 2012

Scandalul PIP: „o oportunitate pentru reguli mai stricte“ privind implanturile cu silicon

Implanturile mamare au fost în centrul atenției la Parlamentul European pe 24 ianuarie, când deputaţii europeni de la comisia pentru mediu și sănătate au dezbătut cu reprezentanți ai Comisiei problemele cauzate recent de implanturi de calitate proastă. Participanții au arătat importanța unor controale mai stricte și a unui registru comun pentru statele UE. Parlamentul insistă de 20 de ani pe ameliorarea regulilor privind implanturile.

Peste 500.000 de femei, majoritatea din afara UE, au fost afectate de folosirea implanturilor PIP făcute din silicon industrial. În UE, implanturile sunt acoperite de o lege privind echipamentul medical, care este în curs de revizuire în momentul de față. În cadrul reuniunii de la comisia pentru mediu și sănătate, Comisia Europeană a arătat că face teste pentru această revizuire și că rezultatele vor fi publicate în martie.

Parlamentul insistă de 20 de ani pe ameliorarea regulilor privind implanturile. În 2001 și 2003, deputaţii europeni au adoptat două rezoluții în acest sens. Raportul din 2003 a fost redactat de eurodeputata Catherine Stihler (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit).

„Comisia Europeană a abordat această problemă rapid și cu seriozitate“, a spus în dezbaterea din 24 ianuarie eurodeputata Linda McAvan (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit), autoarea unei întrebări orale pe tema problemelor cauzate de implanturile cu silicon. Doamna McAvan a arătat și necesitatea unei mai bune cooperări în UE și pe plan internațional, subliniind faptul că problemele identificate acum câțiva ani de Administrația SUA pentru alimente și medicamente au devenit vizibil doar recent.

Pentru Stihler, problema PIP este „o oportunitate pentru reguli mai stricte“ privind implanturile cu silicon. „Rămân multe de făcut, ar trebui să existe un registru, unde oamenii să poată verifica ce implanturi au fost folosite și să poată acționa dacă sunt afectați“, a adăugat dumneaei, cerând și crearea unei asigurări pentru furnizorii privați din domeniul sănătății pentru evitarea problemelor similare celor recente: „există o problemă legată de responsabilitate: compania care a produs implanturile defecte nu vrea să acopere cheltuielile legate de înlocuirea acestora“.

Stihler cere președinției daneze a UE să pună problema implanturilor pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a miniștrilor de sănătate, deoarece „avem nevoie de o abordare comună a acestei probleme în statele UE“.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: