miercuri, 25 ianuarie 2012

Eurodeputații „retrogradează“ agențiile de evaluare a creditului

Deputaţii europeni de la comisia pentru afaceri economice și monetare au dezbătut în cadrul unei audieri publice felul în care poate fi redusă încrederea în agențiile de evaluare a creditului, metodele de ameliorare a transparenței și recentele propuneri ale Comisiei Europene pentru un sistem „rotativ“.

Audierea a fost prezidată de eurodeputatul spaniol Pablo Zalba Bidegain de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Comisia Europeană propune un sistem „rotativ“, prin care companiile sunt obligate să își schimbe agențiile de evaluare a creditului. Cele „3 mari“ agenții americane Standard and Poor's, Moody's Investor Services și Fitch Ratings însumează aproximativ 95% din piața mondială. Deputaţii europeni au discutat cu experți economici posibilele efecte ale distrugerii monopolului pentru diversificarea pieții.

Eurodeputatul francez Jean-Paul Gauzès de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) a spus că propunerea Comisiei Europene „nu va crește competitivitatea“. Susan Launi, de la Fitch Ratings, a susținut această opinie , adăugând că sistemul „rotativ“ va reduce transparența și va crește încrederea în agenții.

Liberalul german Wolf Klinz a arătat că agențiile își publică evaluările în momente nepotrivite: „cu o săptămâna înainte de reuniuni, avem noi evaluări. Știm că situația este dificilă și asistăm la alte retrogradări“. „Problemele legate de evaluări ar putea determina politicienii să impună noi reguli, care să oblige agențiile de evaluare a creditului să publice informațiile dorite de public“, a arătat eurodeputatul ceh Ivo Strejček, de la Conservatorii și Reformiștii Europeni.

Portughezul Miguel Portas, de la Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, a spus că agențiile de evaluare a creditului acționează ca niște autorități de reglementare, determinând condițiile pieței, după care fac profit în urma acestora. Thierry Philipponnat, secretarul general al Finance Watch, a susținut opinia domnului Portas, arătând că agențiile au o funcție de reglementare.

Raportorul Leonardo Domenici (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Italia) a spus că Parlamentul European ar trebui să se concentreze pe datoriile suverane și creșterea competitivității, lăsând ușa deschisă creării unei agenții europene de reglementare pentru agențiile de evaluare a creditului.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: