miercuri, 18 ianuarie 2012

Somată de Comisia Europeană, Ungaria promite că se cuminţeşte

Comisia Europeană, reunită marţi la Strasbourg, a somat oarecum guvernul de la Budapesta să-şi modifice anumite texte legislative controversate adoptate recent. Ce i se cere exact echipei lui Viktor Orban şi ce riscă el dacă nu se supune acestor exigenţe europene?

Aceasta este o primă etapă a procedurii de încălcare a Tratatului European. Este vorba deocamdată de trimiterea unor prime scrisori, de avertizare, din partea Comisiei Europene. Astfel, Ungaria are o lună la dispoziţie pentru a modifica trei legi fundamentale: cea care priveşte banca centrală maghiară, cea care priveşte protecţia datelor personale şi cea care priveşte independenţa justiţiei. Dacă, în timp de o lună, Ungaria nu face acest lucru şi nu modifică pe deplin, în sensul în care o înţelege şi doreşte Uniunea Europeană, atunci o a doua scrisoare va ajunge în Ungaria.

Şi dacă după încă o lună - Ungaria are deci două luni la dispoziţie - nu va modifica legile respective, atunci Comisia Europeană va deferi statul maghiar Curţii de Justiţie. Dacă Ungaria ajunge la Curtea de Justiţie şi pierde procesul, va primi o amendă. Tocmai din acest motiv, Parlamentul European cere acum măsuri mai drastice, iar miercuri, liberalii europeni mai ales vor cere sancţionarea Ungariei în baza Articolului 7 al Tratatului Comunitar, care arată că un stat poate fi suspendat din drepturile sale de stat membru UE, dacă acesta încalcă în mod persistent şi grav valorile Uniunii Europene.

Răspunsul prompt al Ungariei

Ungaria este pregătită să "rezolve" toate problemele semnalate de Comisia Europeană cu privire la legile care limitează independenţa băncii centrale şi a judecătorilor, a declarat marţi, la Strasbourg, un ministru din Guvernul lui Viktor Orban, Zoltan Kovacs, relatează AFP, preluat de Mediafax. "Ungaria este pregătită să rezolve toate problemele ridicate în cadrul dialogului tehnic cu Comisia", a declarat ministrul. Guvernul ungar este "optimist că va putea ajunge la un acord rapid. (…) Nu avem un contencios cu Comisia în privinţa principiilor fundamentale", a menţionat Kovacs. Au loc acum discuţii la nivelul "detaliilor tehnice şi problemelor juridice", a adăugat ministrul.

Ştire preluată de la: RFI

Niciun comentariu: