joi, 26 ianuarie 2012

Memorandumuri de înţelegere cu BEI şi cu BM pentru asistenţă tehnică în vederea creşterii absorbţiei fondurilor europene

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a semnat la 26 ianuarie 2012, memorandumuri de înţelegere cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi cu Banca Mondială (BM) privind acordarea de asistenţă tehnică României în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în actualul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene (2007-2013) şi în cel următor (2014-2020).

Memorandumul cu Banca Europeană de Investiţii a fost semnat de vicepreşedintele acestei instituţii financiare Wilhelm Molterer, iar cel cu Banca Mondială de către François Rantrua, şeful Biroului pentru România al acestei bănci. Cele două memorandumuri stabilesc cadrul general în baza căruia se vor semna acorduri de servicii între instituţiile financiare menţionate şi autorităţi publice din România implicate în gestionarea şi implementarea fondurilor structurale şi de coeziune.

În general, memorandumurile vizează două tipuri de sprijin: orizontal şi pentru nevoi specifice. Sprijinul orizontal va urmări, în cazul Băncii Mondiale, consolidarea capacităţii administrative a autorităţilor de management, a organismelor intermediare şi a beneficiarilor publici, precum şi optimizarea cadrului legislativ naţional şi a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune.

În privinţa Băncii Europene de Investiţii, sprijinul orizontal va fi acordat pentru proiectele sau programele de investiţii cofinanţate sau incluse pe lista celor prevăzute a fi cofinanţate de acest organism financiar internaţional. Banca Europeană de Investiţii poate sprijini măsuri de consolidare a capacităţii instituţionale care să contribuie la o implementare eficace, eficientă şi oportună a proiectelor. BEI poate acorda asistenţă tehnică pentru a îmbunătăţi procedurile administrative de implementare a proiectelor şi poate furniza consultanţă directă echipelor cheie de proiect şi celor mai importante departamente care gestionează astfel de proiecte. Totodată, BEI poate sprijini consolidarea capacităţii şi formării profesionale a experţilor locali, în vederea implementării unor astfel de proiecte.

Nevoile specifice menţionate se referă la implementarea programelor operaţionale finanţate din fondurile structurale şi de coeziune.

Contribuţia BEI şi BM constă în punerea la dispoziţia autorităţilor române, contra cost, a expertizei tehnice proprii sau contractate, în baza acordurilor/contractelor de servicii ce se vor semna în acest sens. Costurile expertizei furnizate de Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială în baza acestor memorandumuri de înţelegere vor fi rambursate din asistenţa tehnică cuprinsă în fondurile structurale şi de coeziune de care beneficiază România, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi axele prioritare de asistenţă tehnică din cadrul celorlalte programe operaţionale.

Prin aceste memorandumuri de înţelegere, România nu îşi asumă angajamente financiare suplimentare faţă de cele deja asumate prin programele operaţionale derulate deja, respectiv asigurarea contribuţiei naţionale de 15-20% la asistenţa tehnică implementată prin fondurile structurale şi de coeziune.

Un memorandum similar celor semnate la 26 ianuarie 2012 este în curs de negociere cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Sursa: Ministerul Afacerilor Europene

Niciun comentariu: