marți, 17 ianuarie 2012

CE lansează o dezbatere privind restructurarea întreprinderilor

Comisia Europeană (CE) a lansat o dezbatere publică la nivel european privind restructurarea întreprinderilor și anticiparea schimbărilor.

Consultarea se va încheia la 30 martie 2012, iar obiectivul este de a identifica practici și politici de succes în materie de restructurare și adaptare la schimbare. Rezultatele vor fi valorificate în cadrul viitorului pachet privind ocuparea forței de muncă și ar trebui să contribuie la îmbunătățirea cooperării ulterioare între reprezentanții lucrătorilor și angajatorilor, guvern, autorități regionale și locale și instituțiile UE.

De asemenea, consultarea va contribui la identificarea măsurilor specifice de restructurare care ar putea ajuta la rezolvarea problemelor sociale și de ocupare a forței de muncă și ar ajuta întreprinderile europene să-și îmbunătățească competitivitatea prin inovare și o adaptare rapidă dar fără dificultăți la schimbări.

Restructurarea reprezintă o parte a ciclului de viață al întreprinderii și una dintre modalitățile importante de a menține competitivitatea unei întreprinderi. Criza economică și financiară a exercitat o presiune suplimentară asupra întreprinderilor: din 2002 până în 2010, s-au înregistrat la Monitorul restructurării europene peste 11 000 de cazuri de restructurare, cu un raport de aproape două locuri de muncă pierdute pentru fiecare loc de muncă creat (1,8:1). Între 2008 și 2010, acest raport a crescut la 2,5:1.

Numeroase întreprinderi și lucrătorii acestora au găsit soluții inovatoare pentru a limita pierderea locurilor de muncă. În aceasta, partenerii sociali au jucat un rol esențial. Gama acestor inițiative cuprinde modificarea timpului de lucru și un dialog social intensificat, măsuri de ajustare sau intervenția serviciilor publice de ocupare a forței de muncă. Totuși, acestea pot fi mai puțin eficace în contextul unei cereri constant reduse.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: