marți, 24 ianuarie 2012

Martin Schulz îi cere premierului ungar Viktor Orban să nu-i ia drept 'idioţi' pe responsabilii UE

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut marţi premierului ungar Viktor Orban să nu-i ia pe responsabilii UE drept 'idioţi' folosind un dublu discurs în funcţie de locul unde vorbeşte - la Bruxelles sau la Budapesta, informează AFP.

Viktor Orban 'trebuie să ia în considerare faptul că liderii europeni nu sunt idioţi', a declarat Martin Schulz după ce l-a primit pe şeful guvernului ungar la Parlamentul de la Bruxelles.

'Dl. Orban este un om eficient (...) Se dovedeşte eficient folosind retorica europeană la Bruxelles, apoi criticând aceeaşi retorică la Budapesta', a explicat noul preşedinte socialist al Parlamentului European, precizând că îşi exprimă 'opinia personală'.

'Primul-ministru ar fi mai bine sfătuit să nu aleagă confruntarea în ţara sa (...) şi să încerce să aibă o poziţie conciliantă în loc de una care divizează', a mai spus Martin Schulz, în condiţiile în care şeful guvernului ungar este acuzat de adversarii săi de tendinţe autoritare.

Vicktor Orban s-a aflat marţi la Bruxelles pentru a se întâlni cu preşedintele UE Herman Van Rompuy şi cu cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în încercarea de a rezolva neînţelegerile cu celelalte 26 de ţări membre UE.

Budapesta face de la 17 ianuarie obiectul a trei proceduri de încălcare a dreptului comunitar privind independenţa Băncii Centrale şi, de asemenea, a justiţiei şi a autorităţii pentru protecţia datelor. Viktor Orban este acuzat de încercarea de a-şi consolida controlul politic asupra acestor instituţii.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: