vineri, 27 ianuarie 2012

Finanțări nerambursabile 2012 – oportunități pentru entități private

Deși 2012 nu este un an extrem de generos în privința finanțărilor nerambursabile din fonduri europene, beneficiarii privați mai au la dispozitie câteva linii interesante de finanțare. Remarcăm probabila absența totală a finanțărilor pentru investiții mari din fonduri europene, atât pentru firme mari, cât și pentru întreprinderi mici și mijlocii. IMM-urile din producție și construcții au posibilitatea de a atrage finanțări de până la 250.000 euro pentru proiectele lor de investiții. Tot ele pot apela la finanțări pentru servicii de consultanță, certificari și standardizări, comert on-line.

În 2012, o surpriză plăcută pentru întreprinzători poate fi PNDR. Astfel, este posibil ca finanțările pentru microîntreprinderi din zona rurală să atingă o intensitate a ajutorului public de până la 90%, dacă negocierile cu membrii Comisiei Europene se vor finaliza în mod favorabil. De asemenea, turismul rural ar putea primi un impuls prin creșterea proporției ajutorului public până la 70%, în cazul investițiilor în structuri de cazare sau chiar 90% pentru investițiile în mijloacele de divertisment din spațiul rural. Totuși, nivelul maxim al ajutorului se va păstra în limita a 200.000 euro. Vă vom ține la curent cu evoluția în aceste arii de interes. În anul 2012, probabil vor exista ultimele apeluri pentru proiecte din domeniul agriculturii și industriei alimentare pentru cadrul financiar 2007-2013.

În zona resurselor umane este probabil că se va deschide sesiunea de proiecte pentru Formare Profesională Continuă, pentru finanțări de până la 200.000 euro. De asemenea, este posibilă finanțarea unor programe de mobilități pentru angajați prin programul Leonardo.

Pentru investițiile de cel puțin 5.000.000 euro care creeaza cel puțin 50 locuri de muncă este disponibilă o schemă de ajutor de stat care prevede ajutor public de până la 50% din valoarea investiției.

Mai multe detalii pe: http://www.advisory.ro/

Niciun comentariu: