vineri, 27 ianuarie 2012

Falsificarea monedelor euro în 2011

Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulație a scăzut cu 15 %, ajungând la 157 000 față de 186 000 de monede în anul anterior, în timp ce moneda de 2 euro rămâne de departe moneda euro cel mai des falsificată, reprezentând aproape două treimi dintre toate monedele euro falsificate identificate.

Numărul total de monede falsificate este foarte mic în comparație cu numărul total de aproximativ 16 miliarde de monede euro autentice puse în circulație din rândul celor mai mari cupiuri (50 de cenți, 1 euro, 2 euro), ceea ce este echivalent cu o monedă contrafăcută la 100 000 de monede autentice.

În ceea ce privește bancnotele euro falsificate, aproximativ 606 000 de bucăți au fost retrase din circulație în 2011, după cum a anunțat BCE, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării. Numărul total de bancnote falsificate retrase din circulație în 2011 a fost cu 19,3 % mai mic decât cel din 2010. Majoritatea cupiurilor falsificate sunt în continuare cele de 20 de euro și de 50 de euro.

Un set amplu de măsuri de prevenire și detectare în statele membre și la nivelul UE au dat rezultate bune în lupta împotriva falsificării monedei euro. Acestea includ legislație, analiză și cooperare tehnice, coordonarea în materie de aplicare a legii, precum și cooperarea judiciară. Monedele falsificate pot fi de asemenea respinse de distribuitoarele automate și de alte aparate care funcționează cu monede și sunt reglate corespunzător.

Aceste măsuri reflectă eforturile și progresele făcute de statele membre și de instituțiile UE pentru a identifica și a retrage din circulație monedele euro falsificate. Pentru a sprijini aceste eforturi, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un regulament care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012 și stabilește normele aplicabile instituțiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulație sunt autentice.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: