luni, 30 ianuarie 2012

BNR: Monedă din argint dedicată aniversării a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro

Banca Naţională pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 30 ianuarie 2012, o monedă din argint dedicată aniversării a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro.

Potrivit unui comunicat al BNR, moneda are o valoare nominală de 10 lei, formă rotundă, diametrul de 37 de milimetri, cantul zimţat şi greutatea de 31,103 grame.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 365 de lei.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de bucăţi.

Aversul monedei dedicate aniversării a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor prezintă câteva monumente reprezentative pentru România, dispuse circular, peste care se suprapune conturul hărţii României. În centru este stema ţării, valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2012" şi inscripţia "ROMANIA".

Reversul prezintă o compoziţie care sugerează moneda unică europeană şi importanţa acesteia pentru mediul de afaceri, populaţie, comerţ, cercetare şi industrie, precum şi anii "2002", "2012". La exterior este inscripţia circulară "10 ANI DE LA INTRODUCEREA BANCNOTELOR SI MONEDELOR EURO".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele din argint dedicate aniversării a 10 ani de la introducerea bancnotelor şi monedelor euro au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: