marți, 31 ianuarie 2012

Martin Schulz, la Consiliul European: reconciliere între austeritate și creștere

Participând la un Consiliu European pentru prima dată în calitate de președinte al Parlamentului European, Martin Schulz a spus liderilor Europei că Parlamentul trebuie implicat în deciziile privind abordarea crizei din zona euro.

Martin Schulz a arătat că măsurile de austeritate nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor Europei și că acestea trebuie însoțite de investiții în creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

„A venit timpul să ne concentrăm pe problemele reale. A venit timpul să vorbim despre cum o sa scoatem Europa din criză”, a spus Schulz, comentând pe marginea naturii legale a propunerii de pact fiscal pentru stabilizarea membrilor îndatorați ai zonei euro.

În loc să se concentreze pe creșterea economică și crearea de locuri de muncă, a adăugat Schulz, multe guverne se concentrează numai pe disciplina bugetară, abordare descrisă de mulți drept auto-destructivă.

Președintele Parlamentului European a cerut liderilor europeni să coopereze pentru eliminarea oricărei amenințări de divizare în interiorul UE. „Nu putem permite separarea Europei și nici instalarea unei Europe cu mai multe viteze. Separați suntem slabi, uniți suntem puternici“, a spus dumnealui.

Conform lui Schulz, uniunea fiscală trebuie să se supună scrutinului Parlamentului European și parlamentelor naționale, iar cele 26 de state semnatare ale pactului trebuie să poată participa la summit-uri chiar dacă nu sunt membre ale zonei euro. În plus, „Parlamentul European trebuie reprezentat în toate summit-urile, ale UE sau ale zonei euro“, a adăugat președintele.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: