vineri, 20 ianuarie 2012

Dacian Cioloş: Suprafeţele de interes ecologic vor preveni deşertificarea în Europa

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, prezent la Berlin la Expoziţia Internaţională 'Săptămâna Verde', a vorbit despre proiectul de reformare al Politicii Agricole Comune (PAC), care a provocat numeroase controverse în rândul fermierilor europeni.

Una din cele mai dezbătute măsuri din reforma PAC este crearea unei suprafeţe de interes ecologic. Fermierii germani au susţinut joi că această măsură îi obligă să scoată din producţie 7% din suprafaţa agricolă, iar Dacian Cioloş a afirmat că este o falsă dezbatere.

'Am spus pentru că nu este adevărat că trebuie să scoată din producţie, pentru că sunt suprafeţe care sunt menţinute de fermieri acum şi care nu sunt cultivate. Sunt capete de parcele cu terenuri mai puţin fertile, sunt margini de pădure, sunt perdele forestiere şi aşa mai departe. Toate aceste suprafeţe sunt menţinute de fermieri şi nu se cultivă pe suprafeţele respective nici grâu, nici porumb, nici o altă cultură. Şi fermierii au de multe ori tendinţa să taie arborii, să taie arbuştii, să nu întreţină suprafeţele respective tocmai pentru că ele nu sunt eligibile în momentul de faţă la plată. Din 2014 vrem nu numai ca ele să fie eligibile la plată, dar şi ca producătorii să fie incitaţi să le menţină, pentru că în această suprafaţă se menţine biodiversitatea, se poate menţine o diversitate a florei şi faunei şi inclusiv fermele respective au interesul să nu fie câmpul gol când vine un vânt, să ia stratul de sol cel mai fertil, să existe şi protecţia asta, pentru că aşa a existat de ani şi ani de zile. În ultimii zeci de ani s-au făcut câteva erori în Europa cu modul în care s-au tratat terenurile şi acum ne plângem că în multe zone, pe fondul schimbărilor climatice, apare deşertificarea, solul îşi pierde fertilitatea şi tocmai asta vrem prin această măsură, nu să reducem suprafaţa cultivată'.

Joi seară s-a desfăşurat ceremonia de deschidere a celei de-a 77- a ediţii a Expoziţiei Internaţionale pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna Verde" de la Berlin (Germania), organizată de România în calitate de stat partener. 'Săptămâna Verde' este cea mai importantă expoziţie din lume în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii, la ediţia din acest an urmând să expună peste 1.600 de companii din 53 de ţări, în 26 de pavilioane ce ocupă 115.000 mp.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: