luni, 4 iulie 2011

Statul va tăia până la 100% din cheltuielile care trebuie rambursate firmelor cu proiecte UE, în caz de nereguli

Statul va rambursa cheltuielile firmelor la derularea unui proiect cu fonduri UE doar după ce va verifica modul în care contractele de achiziţii au fost atribuite şi va tăia între 2%-100% din suma de restituit dacă descoperă nereguli, ceea ce împinge cu până la şase luni data de returnare a banilor.

Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene vor fi astfel obligate să excludă integral sau parţial de la rambursare cheltuielile efectuate şi declarate de către firmele beneficiare, dar care nu respectă condiţiile de legalitate, prin aplicarea unor procente fixe de reducere a plăţii statului, care pot bloca de la restituire întreaga sumă achitată de firmă, relevă o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern.

"Autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene au obligaţia aplicării de reduceri procentuale din sumele solicitate la plată de către beneficiari, în situaţia în care constată abateri de la aplicarea prevederilor reglementărilor naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice", se arată în document.

Astfel, pentru un contract atribuit fără respectarea cerinţelor de publicitate sau suplimentat prin acte adiţionale cu o valoare cumulată ce depăşeşte limita legală a achiziţiilor publice, statul nu va mai rambursa firmei niciun ban, corecţia financiară acoperind integral suma cerută spre rambursare.

Pentru un contract suplimentat prin acte adiţionale încheiate fără respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare privind achiziţiile publice, statul nu va rambursa firmei niciun ban dacă valoarea totală a acestor acte depăşeşte limita legală sau va reduce cu până la 25% suma cerută spre rambursare dacă valoarea actelor adiţionale nu depăşeşte limita legală a achiziţiilor publice.

Ordonanţa mai stabileşte că în cazul în care în documentaţia de atribuire sau în anunţul de participare nu au fost expuse toate criteriile de calificare şi selecţie sau aceştia nu au fost suficient descrişi, statul va reduce cu 25% suma de rambursat. Rata reducerii poate fi diminuată la 10% sau la 5% în funcţie de gravitate.

Aceeaşi sancţiune va fi decisă şi pentru un contract atribuit prin aplicarea de criterii nelegale, precum folosirea unui criteriu de calificare şi selecţie ca factor de evaluare a ofertelor.

Ştire preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: