luni, 25 iulie 2011

Renate Weber (PNL) cere CE o reacţie privind restricţiile impuse de Spania pentru români

Eurodeputata liberală Renate Weber a trimis sâmbătă Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită o reacţie la măsura "vădit discriminatorie la adresa cetăţenilor unui stat membru UE", având în vedere intenţia Spaniei de a introduce restricţii temporare pe piaţa muncii doar pentru lucrătorii români.

Potrivit unui comunicat remis sâmbătă Agerpres, coordonatoarea ALDE în Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne Renate Weber consideră că această măsură creează un "precedent periculos la nivelul Uniunii" şi solicită Comisiei Europene un răspuns concret cu privire la ce intenţionează să întreprindă în acest caz.

Scrisoarea a fost trimisă preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, Comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, Comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding şi Comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Guvernul spaniol a decis vineri trimiterea la Uniunea Europeană, spre autorizare, a ordinului ministerial prin care se reactivează restricţiile impuse pe piaţa muncii din Spania românilor, care de acum înainte vor avea nevoie de permis de muncă, potrivit ministrului dezvoltării şi purtător de cuvânt al guvernului spaniol, Jose Blanco.

El a reafirmat că obiectivul acestei măsuri temporare este de a 'corela fluxul intrărilor' de români 'cu necesităţile' pieţei muncii din Spania şi de a 'evita ca aceste persoane să ajungă în economia subterană şi să fie victime ale abuzurilor şi exploatării în muncă'.

Această iniţiativă 'nu se referă la cei care îşi au deja rezidenţa în Spania', a mai spus ministrul Jose Blanco.

Totodată, măsura 'nu are nicio implicaţie asupra liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul UE' şi 'se va gestiona, cum este logic, în deplină coordonare cu autorităţile române', a adăugat ministrul spaniol al dezvoltării.

Spania a ridicat de la 1 ianuarie 2009 restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru români, de la aderarea României la UE în 2007.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: