marți, 26 iulie 2011

CE: Limite mai stricte privind utilizarea industrială a creozotului

Noile condiţii privind utilizarea industrială a creozotului, o substanţă chimică toxică utilizată la traversele de cale ferată, stâlpii de electricitate şi garduri, vor intra în vigoare la 1 mai 2013, dată până la care statele membre trebuie să adopte această legislaţie.

Societăţile de căi ferate utilizează încă pe scară largă traversele din lemn tratat cu creozot, în special în zonele rurale sau în cele în care este dificil de ajuns. Sunt de asemenea foarte cunoscuţi stâlpii de lemn utilizaţi pentru susţinerea cablurilor de telecomunicaţii sau de distribuţie a electricităţii. Realizarea de împrejmuiri agricole sau industriale reprezintă de asemenea o piaţă importantă pentru lemnul tratat cu creozot.

Analizele efectuate asupra ciclului de viaţă al produselor arată că în anumite cazuri nu există alternative adecvate. În consecinţă, statele membre pot autoriza introducerea pe piaţă a acestei substanţe pentru utilizări clar definite, în cazul în care nu există alternative care să aibă un efect mai puţin nociv asupra mediului înconjurător. Astfel de cazuri presupun îndeplinirea unor condiţii stricte, inclusiv măsuri de protejare a lucrătorilor împotriva expunerii în cursul procesului de tratare şi manipulare a lemnului tratat. Consultarea părţilor interesate, care a făcut parte din procesul de luare a deciziilor, a arătat că unele din utilizările creozotului au beneficii socioeconomice considerabile.

Creozotul este o substanţă destinată tratării preventive a lemnului utilizată de peste o sută de ani, dar temerile în privinţa toxicităţii sale au devenit tot mai mari. Creozotul este un amestec complex de sute de compuşi diferiţi, inclusiv hidrocarburi aromatice biciclice şi policiclice (HAP), care sunt foarte nocive pentru mediu şi comportă riscuri inacceptabile pentru generaţiile viitoare.

Statele membre trebuie să adopte şi să publice acte legislative naţionale pentru a se conforma acestei legislaţii cel mai târziu până la data de 30 aprilie 2012. Noua legislaţie se va aplica începând cu data de 1 mai 2013.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: