joi, 28 iulie 2011

Pierderea parţială a suveranităţii pentru ţările problemă din UE

Ministrul german al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, pledează pentru sancţiuni contra statelor Uniunii Europene care fac datorii. El nu cere excluderea lor din UE, ci pierderea parţială a suveranităţii şi transferarea responsabilităţilor către autorităţile europene.

Referindu-se la „ţările problemă“ din Uniunea Europeană, ministrul german al finanţelor, creştin-democratul Wolfgang Schäuble a cerut sancţiuni pentru statele din zona euro care nu respectă disciplina bugetară, făcînd datorii. Într-un interviu acordat revistei germane „Stern“ Schäuble s-a pronunţat pentru măsuri comunitare mai drastice, excluzînd Atena, deoarece deocamdată problemele financiare ale Greciei au fost rezolvate.

Cu alte cuvinte, Schäuble se pronunţă pentru blocarea dreptului la vot a statelor care nu respectă pactul de stabilitate. O propunere similară a formulat anul trecut şi şefa guvernului, Angela Merkel. Propunerea însă nu a găsit un ecou favorabil, deoarece contravine prevederilor acordului de la Lisabona. Doar partea franceză a susţinut atunci poziţia cancelarei.

Integrarea trebuie să continue, iar unui stat care are probleme i se va acorda ajutor“, a mai spus Schäuble în interviul din „Stern“.

În acest caz, a continuat ministrul german al finanţelor, statul respectiv „va trebui să renunţe la o parte a suveranităţii sale naţionale în favoarea Uniunii Europene“. Această măsură este mai eficientă, mai bună, decît dacă anumite ţări cu datorii, membre ale UE, vor fi eliminate din zona euro. Realizarea Europei se va înfăptui doar atunci cînd „e limpede că anumite state membre UE nu vor putea fi scoase din sistemul monedei unice“.

În interviul amintit, Wolfgang Schäuble s-a referit şi la Banca Centrală Europeană (BCE) care a criticat în ultimele luni politica ezitantă a guvernului federal, privind rezolvarea crizei din Grecia. Banca a acuzat guvernul de la Berlin că s-ar fi făcut vinovat de extinderea crizei asupra altor state din zona euro.

"Noi respectăm independenţa Băncii Centrale Europene. În mod categoric! De asemenea susţinem asta fără discuţii! Nici nu o criticăm. Aşteptăm, însă, ca acest principiu să funcţioneze, în mod ideal, şi în sens opus."

Fără perseverenţa politicii, şi-a continuat Schäuble explicaţiile, în statele cu mari datorii niciodată nu s-ar fi înfăptuit programul dur de reforme.

Schäuble a recunoscut că din cauza crizei şi-a pierdut deseori nervii şi că s-a gîndit la o eventuală demisie, simţindu-se epuizat fizic şi psihic. În momentul de faţă, însă, este mulţumit de felul cum s-a rezolvat situaţia.

În continuare, Schäuble a declarat că în perioada următoare vor trebui găsite noi explicaţii pentru a lămuri procesul de integrare europeană: "Nu pot spune unor tineri că avem nevoie de unificarea Europei doar pentru faptul că prin asta se evită un război între francezi şi germani,“ a spus ministrul.

În viitor n-o să mai fie războiaie cum a fost primul război mondial sau cel de-al doilea. "Vor exista pe lume alte focare de criză, şi vor exista alte modalităţi de război.

Aceste războaie, însă, se vor derula tot atît de dramatic.“ Cea mai bună reţetă împotriva războaielor, a conchis Wolfgang Schäuble, este şi rămîne integrarea europeană.

Ştire preluată de la: RFI

Niciun comentariu: