marți, 5 iulie 2011

Fonduri de 38 de milioane de euro pentru proiecte de eco-inovare, în 2011

Suma destinată proiectelor de eco-inovare pentru anul 2011 este de 38 de milioane de euro, data limită de depunere a propunerilor fiind 8 septembrie 2011.

În cadrul cererii de propuneri pentru 2011, care pune la dispoziţie fonduri în valoare de 38 de milioane de euro, sunt binevenite propunerile de proiecte care vizează protecţia apelor, considerată un sector prioritar, precum şi reciclarea materialelor, construcţiile durabile, industria alimentară şi a băuturilor, precum şi întreprinderile ecologice. Data limită de depunere a propunerilor este 8 septembrie 2011. Una dintre cerinţe este ca proiectele să prezinte valoare adăugată la nivel european.

În prezent, sunt în curs de alocare fonduri în valoare de 35 de milioane de euro destinate finanţării a 42 de proiecte de eco-inovare selecţionate în cadrul programului pentru competitivitate şi inovare (PCI) din 2010, iar în paralel se prezintă candidaturile pentru cererea de propuneri din 2011.

Printre proiectele selecţionate anul trecut se numără o metodă neinvazivă de reparare a conductelor de apă fisurate, panouri acustice pentru atenuarea zgomotului produs de trenuri realizate din cauciucul provenit din pneurile vechi, panouri biodegradabile de interior care pot reduce cu 15% greutatea unei aeronave, un proces de fermentare care permite recuperarea CO2 în fabricile de bere și un sistem de locuinţe prefabricate, realizate din materiale reciclabile de origine locală (lemn şi paie).

Cele 42 de proiecte acoperă o gamă largă de inovaţii din domeniul mediului care au un element comun, şi anume faptul că toate contribuie la protejarea mediului înconjurător, atât de preţios, şi totodată la creşterea competitivităţii Europei.

În cadrul cererii de propuneri de proiecte din 2010 au fost prezentate aproximativ 287 destfel de propuneri, ceea ce reprezintă o creştere cu 42% faţă de 2009. În jur de 66% dintre participanţi şi beneficiari provin din rândul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM‑uri).

Fondurile alocate proiectelor de eco-inovare prin programul-cadru pentru competitivitate şi inovare (PCI) sunt destinate să sprijine noile produse, servicii şi procese care consumă mai puţine resurse naturale, producând mai puţine deşeuri, emisii şi poluanţi.

Eco-inovarea, care joacă un rol esenţial în cadrul Planului de Acţiune pentru Tehnologii Ecologice (PATE), reprezintă componenta ecologică a programului-cadru pentru competitivitate şi inovare (PCI) şi beneficiază de un buget total de aproximativ 200 de milioane de euro pentru perioada 2008-2013.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/010711_proiecte_eco-inovare_ro.htm

Niciun comentariu: