marți, 12 iulie 2011

Obiectiv CE: Dublarea burselor UE, până la 800.000 de beneficiari

Comisia Europeană are drept obiectiv, în cadrul strategiei sale de stimulare a ocupării forţei de muncă, dublarea numărului de tineri, profesori şi cercetători care primesc burse UE pentru a învăţa şi pentru a se forma în străinătate, de la 400 000 de beneficiari pe an în prezent, la aproape 800 000 în viitor.

Potrivit comisarului european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, acesta este unul dintre obiectivele cheie care stau la baza creşterii semnificative a investiţiilor UE pentru educaţie, tineret şi creativitate propusă de Comisie în planul său de buget pentru 2014-2020.

În prezent, aproximativ 400 000 de tineri, studenţi, profesori şi cercetători beneficiază anual de burse UE pentru studiu, formare profesională şi activităţi de voluntariat în străinătate. Noul program ar permite UE să sprijine până la 800 000 de persoane pe an.

De asemenea, Comisia propune să se elaboreze, în cooperare cu Banca Europeană de Investiţii, un program prin care să se ofere împrumuturi garantate pentru studenţii de master în vederea unui curs complet de licenţă în străinătate. Acest program „Erasmus pentru Master” ar aborda o lipsă actuală în sprijinul financiar.

Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educaţie, formare profesională şi tineret va aloca 15,2 miliarde euro (+ 73 %) pe o perioadă de şapte ani. În plus faţă de creşterea valorii burselor pentru studiu şi formare profesională, acesta va viza sprijinirea modernizării sistemelor de educaţie, intensificarea cooperării transfrontaliere între instituţiile de învăţământ şi reformele politice. Aceasta este cea mai mare creştere din propunerea de buget, care subliniază prioritatea acordată investiţiilor în cunoaştere, pentru viitorul Europei.

Noul program „Europa creativă”, care va cuprinde actualele programe Cultura, MEDIA şi MEDIA Mundus, va sprijini sectoarele culturale şi creative cu un buget de 1,6 miliarde euro (+ 37 %). Acesta se va concentra pe sprijinirea organizaţiilor şi întreprinderilor care funcţionează transfrontalier şi sunt puternic legate de promovarea diversităţii culturale şi lingvistice.

Institutul European de Inovare şi Tehnologie şi Acţiunile Marie Curie, care sprijină dezvoltarea de competenţe, precum şi formarea profesională şi dezvoltarea carierei pentru cercetători, vor face parte din noua strategie „Orizont 2020” a UE pentru cercetare şi inovare care va primi 80 de miliarde euro (+46 %) conform propunerii de buget. Obiectivul îl reprezintă stimularea competitivităţii Europei pe plan mondial şi sprijinirea creării de locuri de muncă şi idei pentru mâine.

Comisia va prezenta la toamnă propuneri detaliate pentru noile programe.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/110711_finatare_educatie_ro.htm

Niciun comentariu: