marți, 5 iulie 2011

Agenda Digitală: tarife de roaming mai mici începând cu data de 1 iulie

Operatorii de telefonie mobilă din Uniunea Europeană (UE) sunt obligaţi să reducă tarifele cu amănuntul la serviciile de roaming, în perioada 1 iulie 2011 – 30 iunie 2012, conform normelor UE introduse în 2007 şi modificate în 2009.

Consumatorii care optează pentru „eurotariful” reglementat de UE nu trebuie să plătească mai mult de 35 de cenţi pe minut pentru apelurile efectuate şi 11 cenţi pe minut pentru apelurile primite, atunci când se află în UE, în afara ţării de origine. Pentru ţările din afara zonei euro, suma se va calcula pe baza cursului de schimb publicat în Jurnalul Oficial al UE începând cu 1 iunie 2011.

Totodată, începând cu data de 1 iulie 2011, plafonul pentru preţurile cu ridicata ale serviciilor de date în roaming (preţul perceput între operatori) va fi redus la 50 de cenţi pe megabyte (de la 80 de cenţi pe MB). Regulamentul în vigoare nu prevede niciun plafon pentru preţurile cu amănuntul ale serviciilor de date.

Consumatorii şi persoanele care călătoresc în interes de afaceri vor fi în continuare protejţi împotriva „facturilor-şoc” pe care le pot primi în mod neaşteptat pentru că au descărcat date prin intermediul unei reţele de telefonie mobilă, întrucât facturile lunare pentru descărcarea de date sunt limitate întotdeauna la 50 de euro cu excepţia cazului în care clientul optează în mod explicit pentru o altă sumă.

Autorităţile naţionale de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din statele membre trebuie să se asigure că operatorii de telefonie mobilă respectă noile reglementări privind serviciile de date în roaming şi reducerea preţurilor pentru apelurile vocale.

Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007, pentru a se asigura că abonaţii la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

În iulie 2009, au adoptat norme revizuite privind o nouă reducere eşalonată a preţurilor pentru serviciile de roaming, astfel încât, până în iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming să fie de 35 de cenţi pe minut pentru apelurile efectuate şi de 11 cenţi pe minut pentru apelurile primite în străinătate. Normele referitoare la roaming adoptate în 2009 se vor aplica până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/01072011_tarife_roaming_ro.htm

Niciun comentariu: