miercuri, 27 iulie 2011

Finanţări nerambursabile pentru proiecte destinate romilor

Comunităţile de romi din zeci de localităţi din mai multe judeţe ale ţări pot beneficia de finanţare nerambursabilă pentru proiecte destinate rezolvării celor mai stringente probleme de infrastructură şi servicii sociale, în cadrul Programului de Intervenţii Prioritare (PIP), derulat prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).

În perioada 2007-2013, prin PIP, aproximativ 135 de aşezări cu populaţie însemnată de etnie romă beneficiază de finanţare pentru proiecte destinate îmbunătăţirii micii infrastructuri comunitare. Programul a demarat în urmă cu patru ani, cu o etapă pilot adresată unui număr de zece comunităţi preidentificate de ANR, şi a continuat prin lansarea a două runde de finanţare, prima în noiembrie 2007 şi cea de-a doua în iulie 2008, în urma cărora s-au finanţat 100 de proiecte integrate, din 33 de judeţe, a declarat coordonatorul Sucursalei Alba Iulia a FRDS, Adriana Todorean.

A treia rundă de finanţare a fost lansată la 1 iulie şi va dura până la 30 septembrie, dată limită de depunere a proiectelor. Din judeţul Alba au fost declarate comunităţi eligibile localităţile Aiud, Cetatea de Baltă, Cîmpeni, Roşia Montană şi Sebeş. În rundele anterioare au depus astfel de proiecte comunităţile din Alba Iulia, Blaj, Cergău Mare, Jidvei, Săliştea, Săsciori, Scărişoara şi Unirea.

Valoarea grantului pe care îl poate primi o comunitate de romi pentru finanţarea unui proiect este de până la 150.000 de euro, la care se adaugă contribuţia solicitantului de minim 6%. Se estimează că vor putea fi aprobate şi finanţate în jur de 35 de proiecte. Solicitanţii eligibili sunt primăriile de care aparţin comunităţile eligibile pentru runda în curs, în parteneriat cu grupurile de iniţiativă din comunităţi. Solicitanţii pot forma parteneriate cu organizaţii neguvernamentale, câte una pentru un proiect, capabile să sprijine implementarea acestuia.

PIP este una din cele patru componente ale Proiectului de Incluziune Socială, asumat de Guvernul României şi finanţat dintr-un împrumut rambursabil de la Banca Mondială, al cărui obiectiv principal este îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creşterea nivelului de incluziune socială pentru cele mai vulnerabile categorii de persoane din societatea românească.
FRDS a fost înfiinţat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului, prin intermediul căruia sunt finanţate proiecte care ţintesc îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă la nivelul zonelor sărace, a comunităţilor afectate de restructurare economică, a aşezărilor de romi, precum şi a grupurilor dezavantajate din mediul rural sau urban.
Prin proiectele finanţate, FRDS se adresează direct comunităţilor, urmărind creşterea gradului de implicare a membrilor acestora în rezolvarea problemelor comune. Fondurile administrate de FRDS au provenit în principal din împrumuturi rambursabile acordate Guvernului României de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Ştire preluată de la: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu: