marți, 19 iulie 2011

Cercetare: apel de propuneri în valoare de 7 miliarde de euro

Comisia Europeana a lansat, marţi, un pachet de apeluri de propuneri in valoare de 7 miliarde de euro, iar printre cei peste 16 000 de beneficiari ai fondurilor se vor număra universităţi, organizaţii de cercetare şi întreprinderi.

Este cel mai mare pachet financiar de acest gen al Comisiei Europene, acordat în temeiul celui de-al şaptelea Program-cadru pentru cercetare (PC7), şi se preconizează că va genera în jur de 174 000 de locuri de muncă în viitorul apropiat, precum şi circa 450 000 de locuri de muncă şi o creştere a PIB-ului de aproape 80 de miliarde de euro în 15 ani .

Granturile vor promova cercetarea în vederea abordării celor mai mari provocări sociale cu care se confruntă Europa şi lumea în ansamblu. Printre cei peste 16 000 de beneficiari ai fondurilor se vor număra universităţi, organizaţii de cercetare şi întreprinderi. Se va acorda o atenţie specială IMM-urilor, care vor beneficia inclusiv de un pachet de aproape 1 miliard de euro.

De asemenea, va exista un nou premiu UE pentru femeile inovatoare a căror activitate a fost finanţată de PC7 sau de programe anterioare. Majoritatea „cererilor de propuneri” (invitaţii la licitaţie pentru obţinerea de fonduri) vor fi publicate la data de 20 iulie.

PC7 este cel mai mare program de finanţare a cercetării din lume, având un buget de peste 53 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013. Prin adoptarea strategiei Europa 2020 şi, în februarie anul acesta, a iniţiativei emblematice „O Uniune a inovării”, statele membre au făcut din cercetare şi inovare o prioritate a agendei politice europene şi piatra de temelie a planurilor de investiţie în locuri de muncă şi creştere durabilă.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei

Niciun comentariu: