miercuri, 6 iulie 2011

Parlamentul European a hotărât rambursarea a 46 de milioane de euro către România

România va beneficia de rambursarea a 46 de milioane de euro, în urma votului de marţi din Parlamentul European, decizia, adoptată cu o largă majoritate, permiţând rambursarea către statele membre UE a unei sume de 4,54 miliarde de euro, aferente surplusului bugetar din anul 2010.

Potrivit unui comunicat al europarlamentarului Petru Luhan, principalele elemente ale excedentului bugetar sunt reprezentate de soldul pozitiv al veniturilor, în valoare de peste 1,8 miliarde euro, de o subutilizare a cheltuielilor de 2,72 miliarde euro şi de un sold pozitiv rezultat din diferenţele de curs valutar, în valoare de 22,3 milioane de euro.

Înscrierea în buget a acestui excedent va conduce la diminuarea proporţională a contribuţiei globale a statelor membre la finanţarea bugetului UE. Această diminuare globală pe state membre va fi, de asemenea, influenţată de estimările actualizate ale resurselor proprii.

"Uniunea Europeană a înregistrat un excedent bugetar în anul 2010 în valoare de 4,54 miliarde de euro şi au existat numeroase voci în Parlamentul European care au dorit ca aceste sume să fie reînscrise direct în bugetul UE şi, ulterior, reinvestite. Totuşi, Parlamentul European a votat astăzi ceea ce era de aşteptat - şi anume rambursarea excedentului bugetar. Contribuţia globală a statelor membre la bugetul UE pentru 2011 se reduce în consecinţă şi această veste va fi primită cu bucurie de guvernele statelor membre, care în această perioadă luptă din răsputeri să reducă cheltuielile publice", a declarat Petru Luhan.

Ştire preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: