joi, 24 noiembrie 2011

UE/euro: A început întrevederea Merkel-Sarkozy-Monti privind criza din zona euro

Un minisummit privind criza datoriilor din zona euro, cu participarea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, a cancelarului german Angela Merkel şi a premierului italian Mario Monti a început joi la Strasbourg, în estul Franţei.

Noul şef al guvernului italian, numit la 13 noiembrie după demisia lui Silvio Berlusconi, se alătură pentru prima dată cuplului franco-german care l-a invitat pentru a aborda soluţii privind evitarea contagiunii.

Niciunul dintre cei trei nu a făcut declaraţii la Strasbourg, unde s-au reunit pentru un dejun de lucru care va fi urmat de o conferinţă de presă comună.

Această întâlnire are loc în contextul disputei dintre Franţa şi Germania cu privire la rolul pe care trebuie să-l joace Banca Centrală Europeană (BCE).

Cu câteva ore înainte de începerea summitului tripartit, ministrul francez al afacerilor externe Alain Juppé a cerut Băncii Centrale Europene (BCE) să aibă 'un rol esenţial' pentru a restabili încrederea pieţelor.

În ultimele zile, Angela Merkel a insistat însă asupra respingerii ideii ca BCE, prin cumpărări masive de datorii, să devină axul mecanismului de salvare a zonei euro.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: