marți, 15 noiembrie 2011

Raport privind drogurile: Comisia face apel la vigilenţă în materie de droguri sintetice şi solicită intensificarea eforturilor de combatere a traficu

Raportul anual pe 2011, publicat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) indică o relativă stabilitate a consumului de droguri în Europa, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul de cocaină poate să fi atins un nivel maxim, înscriindu-se în prezent pe o pantă descendentă, iar consumul de canabis continuă să scadă în rândul tinerilor. Dar semnele de stabilitate în utilizarea drogurilor mai tradiţionale sunt compensate prin apariţia unor noi ameninţări.

Acestea includ creşterea disponibilităţii drogurilor sintetice, apariţia rapidă a unor substanţe noi şi răspândirea pe scară largă a policonsumului de droguri (utilizarea simultană a mai multor tipuri de droguri). De asemenea, în raport au fost evidenţiate noile preocupări cu privire la posibilele focare de HIV în rândul persoanelor care îşi injectează droguri.

Aproximativ 14,5 milioane de europeni (cu vârsta cuprinsă între 15 - 64 ani) au încercat cocaina în cursul vieţii, aproximativ 4 milioane consumând-o în ultimul an. Anchetele recente privind consumul de cocaină evidenţiază unele semnale pozitive în ţările cele mai afectate. Danemarca, Spania, Italia şi Regatul Unit, de exemplu, (patru din cele cinci ţări cu cele mai ridicate niveluri de consum) raportează, în ultimul an, o anumită scădere a consumului de cocaină în rândul tinerilor adulţi (cu vârsta cuprinsă între 15 - 34 de ani).

Aproximativ 78 de milioane de europeni (unul din cinci adulţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani) au încercat canabisul în cursul vieţii, aproximativ 22,5 milioane dintre aceştia consumându-l în ultimul an. Aceasta înseamnă că, în Europa, canabisul este în continuare drogul ilicit cel mai consumat. Cu toate acestea, ultimele date la nivel european confirmă o tendinţă generală de stabilizare sau de scădere în ceea ce priveşte consumul de canabis în rândul tinerilor adulţi.

Apariţia rapidă a noilor substanţe psihoactive necontrolate (adeseori vândute ca „substanţe euforizante legale”) reprezintă o provocare tot mai importantă. După ce în 2010 au fost înregistrate 41 de droguri noi notificate OEDT şi Europol (comparativ cu 24 în 2009), datele preliminare pentru 2011 prezentate astăzi arată că nu există semnale de declin. În 2011, până în prezent, 39 de substanţe au fost raportate prin intermediul sistemului european de alertă timpurie (EWS). Cel mai recent studiu al OEDT privind distribuitorii online de substanţe euforizante legale (din iulie 2011) a identificat un număr record de 600 de magazine online care vând produse psihoactive şi a evidenţiat o gamă variată de produse noi disponibile.

În fine, consumul de heroină este responsabil în continuare de cea mai mare parte a bolilor şi a deceselor legate de consumul de droguri în UE. OEDT estimează că peste 1,3 milioane de persoane consumă în mod regulat substanţe opiacee în UE şi Norvegia. Aproximativ jumătate din consumatorii de droguri care urmează un tratament specializat în Europa declară că substanţele opiacee constituie principala lor problemă în materie de droguri. Raportul de astăzi evidenţiază noile preocupări cu privire la consumul de substanţe opiacee, altele decât heroina, şi posibilele focare de HIV în rândul persoanelor care îşi injectează droguri.

În vederea combaterii cu mai multă eficacitate a traficului de droguri, Comisia intenţionează, de asemenea, să propună noi norme privind confiscarea şi recuperarea activelor. Lanţurile de distribuţie care se află în spatele traficului de droguri sunt adesea grupuri de criminalitate organizată. Acestea operează pentru profit şi, prin urmare, infractorii nu trebuie privaţi doar de libertate, ci şi de câştigurile financiare şi de bunurile pe care le deţin pentru a reduce, pe termen lung, profitabilitatea criminalităţii organizate.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: