miercuri, 30 noiembrie 2011

Sulfina Barbu: Menţinerea restricţiilor contra lucrătorilor români în unele state membre nu se justifică economic

Existenţa restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români este o temă sensibilă, dar considerăm că menţinerea acestor restricţii în unele state membre nu se justifică economic, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale Sulfina Barbu, în dezbaterea "Mobilitatea lucrătorilor în Europa'', organizată în Parlamentul European.

''Plecăm de la o realitate - libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană. Mobilitatea forţei de muncă trebuie asigurată fără restricţii. Consider că cel mai bun argument (pentru eliminarea restricţiilor contra lucrătorilor români) este raportul din 11 noiembrie al Comisiei Europene, care evidenţiază că restricţiile existente sunt derogatorii de la regimul liberei circulaţii şi că CEJ a declarat de mai multe ori că derogările trebuie tratate în mod strict'', a spus Sulfina Barbu.

Raportul CE din 11 noiembrie relevă rolul în general pozitiv al mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari în economiile ţărilor de destinaţie, unde studiile indică faptul că impactul mobilităţii lucrătorilor români şi bulgari a dus la o creştere cu 0,3% a PIB pentru UE-27 şi 0,4% a PIB în UE-15 (UE-15 este formată din statele care erau membre ale Uniunii Europene înainte de anul 2004).

Potrivit ministrului român al muncii, studiile mai arată foarte clar că nu s-a produs un impact semnificativ asupra şomajului sau salariilor în ţările ce au impus restricţiile pentru lucrătorii români. Mai mult, reintroducerea în această vară, de către Madrid, a restricţiilor pe piaţa forţei de muncă spaniole pentru lucrătorii români nu a condus la o scădere a ratei şomajului în rândul forţei de muncă autohtone.

Eurodeputata Elena Băsescu (PPE), membră a Comisiei de afaceri economice şi monetare a PE şi organizatoare a dezbaterii, a explicat că evenimentul de miercuri, care are loc la numai o lună după unul pe aceeaşi temă, a fost justificat şi de faptul că în ultimele săptămâni două state membre, Olanda şi Marea Britanie, au anunţat menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari până la finalul lui 2013.

Tratatul de aderare din 2005 le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul perioadei de 7 ani, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul acestora (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Statele din UE care în prezent restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria) au redus restricţiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României şi Bulgariei la UE.

În cazul Spaniei, guvernul de la Madrid a decis la 22 iulie acest an să suspende unilateral legislaţia UE privind libera circulaţie a lucrătorilor români, ca urmare a unei perturbări grave generalizate a pieţei forţei de muncă, şi a cerut Comisiei, aşa cum prevede clauza de salvgardare, să declare suspendată legislaţia UE în domeniu. Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizând Spania să restricţioneze temporar accesul pe piaţa sa a forţei de muncă pentru lucrătorii români până în 31 decembrie 2012 ca urmare a unor perturbări grave a pieţei muncii, caracterizate de o rată a şomajului record în UE şi de o încetinire a redresării economice.

Întrucât autorizarea de către CE a reintroducerii restricţiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabilă până la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie să notifice Comisia încă o dată, până la finalul acestui an, în legătură cu perturbările grave ale pieţei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbări. Restricţiile reintroduse nu se aplică cetăţenilor români care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piaţa spaniolă a forţei de muncă sau care erau înregistraţi ca fiind în căutarea unui loc de muncă, de către Serviciile publice spaniole pentru ocuparea forţei de muncă.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: