vineri, 25 noiembrie 2011

Mulți europenii cred că terorismul și criminalitatea se vor intensifica, în următorii trei ani

Patru din zece europeni consideră că Uniunea Europeană (UE) are nevoie de instrumente mai bune pentru combaterea criminalităţii organizate, a terorismului şi a extremismului, iar mulți dintre aceștia cred că ameninţările se vor intensifica în următorii trei ani, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Conform unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi de Comisia Europeană, patru din zece cetăţeni europeni consideră că UE are nevoie de instrumente mai bune pentru combaterea criminalităţii organizate, a terorismului şi a extremismului. Mulţi europeni cred, de asemenea, că ameninţările se vor intensifica în următorii trei ani şi consideră că problema de securitate care riscă cel mai mult să se agraveze este criminalitatea informatică.

Tot astăzi, Comisia a publicat primul raport privind strategia de securitate internă lansată anul trecut, în care sunt prezentate problemele ce necesită mai multă atenţie şi în care sunt evaluate progresele înregistrate. În raport se arată că există cel puțin trei amenințări care prezintă motive de îngrijorare deosebită.

În primul rând, internetul, acum o parte integrantă şi indispensabilă din viaţa noastră de zi cu zi, devine un mijlocitor online pentru o gamă largă de activităţi infracţionale şi un vehicul pentru propaganda teroristă. În al doilea rând, actuala criză economică are ca efect şi faptul că autorităţile publice dispun de mai puţine resurse pentru a combate ameninţările la adresa securităţii interne. În al treilea rând, evoluţiile recente produse în vecinătatea UE, inclusiv evoluţiile democratice extrem de pozitive ale primăverii arabe, au determinat deplasări considerabile de populaţie. Acest fapt exercită, la rândul său, presiuni asupra frontierei externe a UE şi, în unele cazuri, creează condiţii pentru creşterea activităţii infracţionale.

În 2012, în scopul de a da curs în mod concret priorităţilor identificate în strategia de securitate internă, Comisia Europeană va adopta, printre alte măsuri, un pachet privind confiscarea şi recuperarea bunurilor obţinute pe cale infracţională, va organiza o conferinţă la nivel înalt privind combaterea extremismului violent şi va elabora o strategie europeană globală pentru securitatea internetului.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: