joi, 17 noiembrie 2011

Strategia pentru romi: deputaţii europeni cer acțiune reală

Deputaţii europeni au criticat Comisia Europeană (CE) pentru că nu a mers îndeajuns de departe în combaterea discriminării romilor și au cerut statelor membre să-și pregătească strategiile naționale privind romii până la sfârșitul lui 2011.

Pe 16 noiembrie, la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri, Renate Weber (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, România), a cerut Comisiei să impună respectarea drepturilor fundamentale și să considere inacceptabilă expulzarea romilor din mai mute state membre.

Vorbind despre Strategia UE pentru integrarea romilor, comisarul Androulla Vassiliou a promis că aceasta nu va rămâne doar pe hârtie și va completa legislația existentă privind anti-discriminarea.

Totodată, Elzbieta Radziszewska, secretar de stat polonez pentru egalitate, vorbind în numele Consiliului, a condamnat faptul că mulți din cei 10 milioane de romi din UE trăiesc în sărăcie extremă și izolare.

Italianca Roberta Angelilli, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), s-a concentrat pe situația minorilor romi și a citat un studiu conform căruia numai 40% din copiii romi frecventează școala primară și 10% gimnaziul. Media de frecventare a școlii primare în UE este de 97%.

Social-democratul austriac Hannes Swoboda a deplâns lipsa de informații exacte privind strategiile naționale și felul în care sunt folosiți banii europeni pentru ameliorarea situației romilor.

Mara Bizzotto (Grupul Europa Libertății și Democrației, Italia) a criticat Strategia privind integrarea romilor spunând că aceasta este ipocrită. „De ce cheltuiește UE bani pentru a-i integra pe romi, când aceștia nu vor să se integreze?“, a întrebat Mara Bizzotto.

Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru integrarea romilor în aprilie 2011. Aceasta se concentrează pe ameliorarea accesului romilor la locuințe, educație, locuri de muncă și sănătate. Statele membre trebuie să își prezinte strategiile în domeniu până la sfârșitul anului 2011. Doamna Vassiliou a spus că, după evaluarea strategiilor naționale, Comisia Europeană va prezenta rezultatele acestei evaluări Parlamentului European, la începutul anului 2012.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: