miercuri, 30 noiembrie 2011

Semestrul european: o nouă structură pentru coordonarea macroeconomică

Deputații europeni dezbat miercuri un raport care arată poziția Parlamentului European (PE) privind “semestrul pentru guvernanța economică”, noua structură de coordonare macroeconomică.

În 2010, Consiliul a decis crearea unui „semestru pentru guvernanța economică“ pentru evaluarea politicilor naționale economice și fiscale la nivel european înainte ca acestea să fie adoptate în statele membre. Miercuri după amiază, deputaţii europeni vor dezbate un raport care arată poziția Parlamentului privind noua structură de coordonare macroeconomică.

Obiectivul semestrului european este de a oferi un cadrul structural pentru coordonarea politicilor bugetare și economice ale statelor membre conform Pactului de stabilitate și creștere și Strategiei UE 2020.

Cum funcționează

-ciclul de șase luni va începe în ianuarie, odată cu publicarea Sondajului anual de creștere de către Comisia Europeană; acesta va fi dezbătut de Consiliu și Parlament înaintea Consiliului European din martie

-statele membre vor identifica în cadrul Consiliului European principalele provocări

-statele membre vor prezenta și discuta strategiile lor bugetare pe termen mediu și vor trimite documentele Comisiei spre evaluare în aprilie

-pe baza evaluării Comisiei Europene, Consiliul va emite orientări specifice pentru fiecare țară; în iulie, Consiliul European și Consiliul vor oferi consiliere politică înainte ca statele membre să-și finalizeze proiectele de buget pentru anul următor.

În raportul parlamentar întocmit de Pervenche Berès se arată că, în cadrul primului semestru european, calitatea programelor naționale de reformă variază de la țară la țară în ceea ce privește corectitudinea, transparența și fezabilitatea. Deputaţii europeni cer Comisiei Europene să se asigure că aceste programe sunt suficiente pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020 - lucru care nu a fost valabil în primul semestru.

Raportul parlamentar propune organizarea din 2013 a unui forum interparlamentar înaintea Consiliului European din fiecare primăvară și a unei reuniuni interparlamentare după acest Consiliu. Acesta mai cere ca Parlamentul European să ofere o evaluare generală la sfârșitul fiecărui semestru european.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: