miercuri, 23 noiembrie 2011

Angela Merkel sprijină politică BCE şi avertizează asupra următoarei tranşe de împrumut pentru Grecia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins miercuri criticile referitoare la măsurile adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a contracara efectele crizei datoriilor din zona euro şi a avertizat că următoarea tranşă a ajutorului pentru Grecia nu va fi achitată până când marile partide ale ţării nu dau asigurări în scris că sprijină măsurile de austeritate, transmite Reuters.

'Uniunea Monetară Europeană a fost baza, şi aceasta a fost o precondiţie pentru crearea Uniunii, iar BCE este singura responsabilă de politica monetară. Acesta este mandatul său, pe care îl îndeplineşte. Şi noi toţi trebuie să fim foarte atenţi atunci când criticăm BCE', a declarat Merkel într-un discurs rostit în Parlamentul Germaniei.

Referitor la Grecia, oficialul german a declarat: 'Problema elenă încă nu a fost clarificată deoarece încă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru achitarea următoarei tranşe. Pentru ca acesta să aibă loc, avem nevoie nu numai se semnătura premierului elen, ci şi de cea a partidelor care au acceptat să sprijine guvernul. Altfel nu poate fi achitată a şasea tranşă'.

Principala urgenţă o constituie pentru Grecia deblocarea până la 15 decembrie a celei de-a şasea tranşe de 8 miliarde de euro din totalul de 110 miliarde acordate în mai 2010 în cadrul primului plan de salvare, îngheţat din cauza întârzierilor în ce priveşte redresarea bugetară şi reformele.

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să tipărească bani pentru a ajuta la soluţionarea crizei din zona euro deoarece aceasta ar fi doar o soluţie pe termen scurt care ar putea stimula inflaţia, a apreciat vineri ministrul german de externe, Guido Westerwelle.

Acesta susţine că, prin pornirea tiparniţei, BCE ar putea să aducă un sprijin temporar, însă această soluţie ar fi o greşeală imensă pe termen lung.

Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor cu datorii mari din zona euro, promovează planuri de modificare a reglementărilor UE. Însă planurile germane nu sunt privite peste tot cu entuziasm, nici în zona euro, nici în celelalte zece ţări membre ale UE, printre care şi Marea Britanie.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: