vineri, 25 noiembrie 2011

Politica maritimă: o nouă strategie pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă în zona Oceanului Atlantic

Comisarul pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, va prezenta, luni, 28 noiembrie, o nouă strategie maritimă pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă în zona Oceanului Atlantic, care a fost adoptată cu puţin timp în urmă de Comisia Europeană (CE).

Noua strategie este elaborată în cadrul politicii maritime integrate a UE şi urmează tiparul strategiilor similare pentru zona Mării Baltice, a Oceanului Arctic şi a Mării Mediterane. Comisarul Damanaki va prezenta strategia în cadrul Conferinţei la nivel înalt privind Oceanul Atlantic şi al Zilelor părţilor interesate, care vor avea loc la Lisabona în perioada 28-29 noiembrie şi unde se va desfăşura o primă discuţie pe marginea acesteia.

Strategia va fi implementată în 2013, printr-un plan de acţiune. Comisia invită părţile interesate să contribuie la conceperea unor proiecte concrete care ar putea beneficia de finanţare UE. Comisia va facilita dezvoltarea acestui plan de acţiune printr-o serie de ateliere şi grupuri de discuţie deschise unei game largi de participanţi - „Forumul Atlantic”.

Strategia nu prevede finanţare suplimentară pentru implementarea sa: acţiunile vor fi finanţate din fonduri existente şi viitoare ale UE.

Oceanul Atlantic prezintă un potenţial ridicat pentru energia eoliană, a valurilor şi maremotrice. Se estimează că, până în 2020, aproximativ 20 % din capacitatea eoliană offshore a Europei ar putea fi situată în regiunea atlantică. Exploatarea minieră a fundului mării ar putea contribui la satisfacerea unora dintre cererile de materii prime ale UE. Acvacultura de larg este un sector promiţător şi o treime din cantitatea totală de peşte capturat de flota de pescuit a UE este debarcat în porturile de la Atlantic.

Elaborarea strategiei pentru Oceanul Atlantic se înscrie în continuarea politicii maritime integrate a UE, care are drept obiectiv coordonarea tuturor politicilor UE cu dimensiune maritimă în vederea asigurării durabilităţii mediului şi a calităţii condiţiilor de trai din regiunile de coastă, promovând totodată potenţialul de creştere al sectoarelor de activitate maritimă. S-au adoptat deja strategii pentru Marea Baltică, Oceanul Arctic şi Marea Mediterană.

Știre preluată de la: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: