luni, 21 noiembrie 2011

T. Baconschi: Olanda, o nouă decizie “regretabilă” în relaţia cu România şi UE

Olanda a decis vineri să blocheze accesul muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii până la 1 ianuarie 2014, motivele fiind, conform Executivului de la Haga, creşterea şomajului şi o recesiune economică iminentă. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a reacţionat afirmând că "este regretabil că unele state membre decid să prelungească restricţiile pentru cetăţenii noştri pe piaţa muncii, fără ca cifrele şi situaţia reală să o justifice". Olanda nu se află la prima acţiune de acest gen, această ţară blocând recent accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schenghen.

"Din păcate, asemenea decizii nu susţin obiectivele UE de a construi o piaţă fără bariere şi restrictii interne", a spus vineri Baconschi.

Conform unui comunicat al şefului diplomaţiei române, decizia ignoră apelurile recente ale comisarului european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, şi ale Parlamentului European, prin raportul Ungureanu, în sensul eliminării obstacolelor existente în calea deplinei mobilităţi a lucrătorilor în spaţiul UE.

"Măsura autorităţilor olandeze de menţinere a restricţiilor survine, în mod paradoxal, la scurt timp după publicarea unui raport al Comisiei Europene (11 noiembrie 2011) din care rezultă că, în statele membre care au acceptat liberalizarea, nu s-a înregistrat până în prezent un impact serios asupra nivelului şomajului sau salariilor. Dimpotrivă, au existat creşteri ale Produsului Intern Brut al ţărilor care au acceptat forţă de muncă din România şi Bulgaria. Raportul Comisiei Europene concluzionează că restricţionarea libertăţii de mişcare a lucrătorilor nu reprezintă răspunsul pentru rata înaltă a şomajului în Europa. Am fi dorit să putem saluta o decizie a autorităţilor olandeze de confirmare a ataşamentului acestora faţă de principiul UE privind libertatea de circulație a lucrătorilor proveniţi din statele membre", se mai arată în comunicatul MAE.

Alături de Finlanda, Olanda a blocat recent accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, motivând că cele două state nu au îndeplinit cerinţele necesare aderarii la spaţiul de liberă circulație. Cifrele arată însă că atât România, cât şi Bulgaria au respectat standardele impuse.

Știre preluată de la: RFI

Niciun comentariu: