miercuri, 9 noiembrie 2011

Angela Merkel respinge ideea organizării în Germania a unui referendum asupra politicii UE

Cancelarul german, Angela Merkel, a respins miercuri ideea organizării unui referendum în Germania aupra politicii europene, într-un interviu pentru agenţia germană de presă DPA.

"Poziţia mea cu privire la democraţia reprezentativă la nivel federal în problema echilibrului între Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) şi Bundesrat (Camera superioară) a rămas neschimbată şi este cunoscută (...). Cred că ordinea noastră democratică, aşa cum este în prezent, a permis şi permite Germaniei o mare stabilitate internă", a declarat Merkel.

Membri din cadrul partidului aliat cu creştin-democraţii (CDU) lui Merkel, partidul creştin-social din Bavaria (CSU), au cerut organizarea unui referendum asupra unor schimbări prevăzute ale tratatelor europene, care oferă un mecanism de salvare durabil.

"Hotărâri de o asemenea importanţă nu ar trebui să fie luate fără popor", declara un membru CSU, Thomas Silberhorn, pentru cotidianul Bild, la începutul lui noiembrie.

Sensibilă la experienţa nazimului, după ce Adolf Hitler a obţinut puteri depline prin referendum, Constituţia germană nu prevede recurgerea la referendum în procesul legislativ.

Merkel este cea mai populară dintre toţi politicienii care deţin funcţii de rang înalt în Germania, potrivit unui sondaj publicat miercuri. Pe o scară de la 0 la 100, Merkel obţine 59 de puncte, cu două puncte mai mult decât a obţinut la ultimul clasament de acest fel, în august.

Ea îl devansează pe rivalul său social-democrat Peer Steinbruk, potenţial candidat la funcţia de cancelar, care obţine 58 de puncte, potrivit acestui sondaj realizat pentru săptămânalul german Stern, la 3 şi 4 noiembrie, pe un eşantion de 1.002 persoane.

Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: