vineri, 11 noiembrie 2011

Merkel: Recapitalizarea nu trebuie făcută pe seama Europei de Est

Recapitalizarea băncilor din Zona Euro nu trebuie făcută pe seama reducerii angajamentului acestor bănci în ţările Europei de Est, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin alături de preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită oficială în Germania. Cei doi au mai vorbit despre aderarea României la euro, despre Schengen, privatizare şi despre conceptul Europei cu două viteze.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că respectarea deciziei Consiliului European ca recapitalizarea băncilor să nu se facă de la sucursale va fi monitorizată. La randul său, şeful statului român şi-a declarat convingerea că băncile din Zona Euro îşi înţeleg responsabilitatea.

În urmă cu două săptămâni, liderii Zonei Euro au decis la Bruxelles ca programul de recapitalizare a băncilor europene să includă o clauză de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele UE, pentru a evita presiunea pe pieţele de credit şi, implicit, pe economia reală.

Cancelarul german a mai spus că România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015, menţionând că respectă acest lucru, ştiind ce înseamnă aplicarea unor reforme grele pentru populație.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că România va intra într-un proces de mare privatizare care va cuprinde complexurile Turceni şi Rovinari şi termocentrala Craiova, dar şi CFR Marfă. El a spus că este de interes major o implicare a investitorilor germani în procesul de privatizare, având în vedere experienţa şi tehnologiile germane.

Şi subiectul Schengen a fost abordat. Angela Merkel a precizat că abordarea etapizată pentru intrarea României în spaţiul european de liberă circulație, propusă de Germania şi Franţa şi susţinută de România, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.

În privinţa aşa-numitului concept al Europei cu două viteze, în care cele zece state nemembre euro sunt lăsate în afara deciziilor comunitare, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu crede într-o Europă fragmentată. La rândul ei, Angela Merkel a declarat că guvernul german are un singur scop, iar acesta este stabilizarea Zonei Euro în forma actuală.

Știre preluată de la: RFI

Niciun comentariu: