vineri, 18 noiembrie 2011

Încercare de conciliere între statele membre şi PE asupra bugetului UE pe 2012

Reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE şi cei ai Parlamentului European vor încerca vineri, la Bruxelles, să ajungă la un acord privind bugetul pentru 2012, care combină măsuri de austeritate cu măsuri de relansare, însă discuţiile se anunţă dificile, dat fiind faptul că poziţiile sunt extrem de divizate.

O sursă europeană citată de France Presse a precizat că un eşec nu este exclus dacă cele două părţi vor refuza să accepte concesii.

Reuniunea organizată la Bruxelles este o încercare de conciliere, ultima pentru a obţine un acord.

Negocierile se poartă în jurul a 4 miliarde de euro, iar Parlamentul European pare a încerca să adopte o poziţie dură. Europarlamentarii au aprobat la 26 octombrie un proiect de buget care prevede cheltuieli de 133 de miliarde de euro în 2012, reprezentând o creştere de 6,6 miliarde de euro (5,2%) faţă de 2011. Propunerea depăşeşte chiar şi proiectul prezentat de Comisia Europeană, care preconizează o creştere de 4,9% a bugetului, la 132 de miliarde de euro.

Însă, statele membre, care au probleme cu finanţele, refuză să accepte o creştere mai mare de 2,2% şi vor să limiteze cheltuielile la 129 de miliarde de euro.

Marja lor de manevră este extrem de redusă, deoarece Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria şi Olanda au votat împotriva acestei propuneri considerate prea generoasă.

Bugetul comunitar este, în esenţă, constituit din contribuţiile statelor membre. Perioada destinată concilierii se va încheia luni. Dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere, Comisia va trebui să facă o nouă propunere.

Negocierile au început prost. Conduse de premierul britanic David Cameron, statele din UE au cerut o cură de austeritate în ceea ce priveşte cheltuielile europene, scrie AFP. David Cameron, care este prezent vineri la Bruxelles pentru întâlniri cu preşedintele UE Herman Van Rompuy şi preşedintele CE Jose Manuel Barroso, a criticat alocarea a 240 de milioane de euro pentru amenajarea unei noi clădiri 'Europa' la Bruxelles care ar urma să fie folosită de funcţionarii europeni.

Statele membre au redus proiectul de buget al Comisiei cu 3,5 miliarde de euro. Ele au tăiat în special 1,29 miliarde de euro din plăţile fondurilor europene, 786 de milioane de euro din cheltuielile pentru agricultură, aproape 200 de milioane de euro pentru acţiunile externe şi 87 de milioane de euro din cheltuielile administrative.

Europarlamentarii au pus la loc banii tăiaţi de state şi au adăugat 471 de milioane de euro în proiectul lor. "Acest buget arată că vrem să întărim UE, că vrem o Uniune Europeană competitivă pentru a relansa creşterea", a explicat preşedintele PE, polonezul Jerzy Buzek.

Cele două părţi abordează această reuniune de conciliere 'într-un spirit constructiv', însă 'un acord este încă departe de a fi încheiat', a subliniat o sursă europeană.

Reprezentanţii statelor membre se reunesc vineri dimineaţă la Bruxelles pentru a-şi finaliza poziţia. Ei urmează să se pronunţe asupra unui buget suplimentar de 550 de milioane de euro pentru 2011. Banii sunt destinaţi pentru a rambursa acţiunile pe care le-au angajat pentru lupta împotriva şomajului.

Negocierile de conciliere cu reprezentanţii PE vor începe ulterior. Acestea ar urma să dureze 'întreaga zi şi o parte din seară', au atras atenţia negociatorii.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: