marți, 15 noiembrie 2011

Toate țigările vândute în UE vor avea capacitate redusă de incendiere, începând de joi

Toate țigările vândute în Europa trebuie să fie cu capacitate redusă de incendiere, începând cu data de 17 noiembrie 2011, odată cu publicarea noilor standarde de siguranță, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Schimbarea solicitată în conformitate cu noile standarde se referă la reducerea capacităţii de incendiere, care reprezintă capacitatea unei ţigări lăsate nesupravegheate de a declanşa un incendiu. Fabricanţii de hârtie pentru ţigări şi-au schimbat producţia de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul ţigării. Dacă ţigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele şi ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen.

Noile standarde au fost întocmite în conformitate cu Directiva privind siguranţa generală a produselor , care obligă producătorii să introducă pe piaţă doar produse sigure. Această măsură de siguranţă este deja practicată în unele ţări ale lumii (SUA, Canada, Australia) şi în UE, în Finlanda, din aprilie 2010.

Începând din 17 noiembrie 2011, odată cu publicarea noilor standarde de siguranţă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate ţigările vândute în Europa vor trebui să fie conforme cu aceste măsuri. Autorităţile naţionale vor avea rolul de a controla punerea în aplicare a acestei noi măsuri de siguranţă împotriva incendiilor.

Date din statele membre care acoperă perioada din 2003 până în 2008 arată că, în UE, din cauza ţigărilor se produc peste 30 000 de incendii în fiecare an, cu peste 1 000 de decese şi peste 4 000 de vătămări. Experienţa din Finlanda, unde numărul de victime ale incendiilor declanşate de la ţigări a scăzut cu 43 %, sugerează că aproape 500 de vieţi ar putea fi salvate în UE în fiecare an.

În 2008, Comisia Europeană a definit cerinţele de siguranţă , după discuţii cu statele membre, industriile hârtiei şi tutunului şi ONG-urile, şi apoi a invitat Comitetul European pentru Standardizare (CEN) să dezvolte standardele relevante pe care autorităţile naţionale le vor utiliza pentru a evalua respectarea normelor de siguranţă împotriva incendiilor.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: