luni, 14 noiembrie 2011

Ashton: Miniştrii europeni de externe îşi vor exprima 'îngrijorarea majoră' faţă de programul nuclear iranian

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană îşi vor exprima 'îngrijorarea majoră' în legătură cu ceea ce a fost descoperit de raportul AIEA în Iran, a declarat, luni, la Bruxelles, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a exprimat 'serioase îngrijorări' în ceea ce priveşte programul nuclear iranian, bazându-se pe informaţii 'credibile' conform cărora Teheranul lucrează la fabricarea armei atomice.

"Cred că există o îngrijorare majoră care va exprimată astăzi în legătură cu ce a fost descoperit de raportul AIEA (...) Va fi exprimată o îngrijorare reală. Trebuie să decidem ce este nevoie să facem pentru a transmite clar că acest lucru (n.r. - obiectivul militar al programului nuclear iranian) este total inacceptabil", a afirmat Ashton, care a adăugat că miniştrii de externe "vor avea şansa să analizeze cu atenţie un răspuns la raportul AIEA".

În ceea ce priveşte situaţia din Siria, Catherine Ashton a subliniat nevoia unei cooperări strânse cu Liga Arabă "pentru a încerca să obţinem o rezoluţie". "Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a fost în contact cu secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, pentru a-i cere ajutor şi consiliere în legătură cu ce se poate face pentru a-i proteja pe civili. Este important să lucrăm împreună îndeaproape pentru a găsi căi de a sprijini ONG-urile de la faţa locului", a mai spus şefa diplomaţiei europene, care a precizat că UE urmăreşte "cu atenţie" situaţia din Siria.

Liga Arabă a decis sâmbătă suspendarea Siriei din organizaţie şi a cerut retragerea ambasadorilor statelor arabe acreditaţi la Damasc, precum şi instituirea de sancţiuni împotriva acestei ţări.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: