miercuri, 23 noiembrie 2011

Erasmus pentru toţi: 19 miliarde euro pentru noul program, din 2014

Până la 5 milioane de persoane, aproape dublu faţă de prezent, ar putea să studieze cu un grant din programul Erasmus pentru toţi, noul program al UE pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport propus miercuri de Comisia Europeană (CE).

Printre acestea se vor număra aproape 3 milioane de studenţi din învăţământul superior şi profesional. Studenţii masteranzi vor beneficia şi ei de un nou sistem de garantare a împrumuturilor pus în aplicare împreună cu Grupul Băncii Europene de Investiţii. Derularea programului pe şapte ani Erasmus pentru toţi, care ar avea un buget total de 19 miliarde euro, urmează să înceapă în 2014.

Erasmus pentru toţi va regrupa toate sistemele UE şi internaţionale actuale din domeniul educaţiei, formării profesionale şi sportului, înlocuind şapte programe existente cu unul singur. Comisia propune o creştere de aproximativ 70 % în comparaţie cu actualul buget pe şapte ani, ceea ce ar însemna o alocare de 19 miliarde euro pentru noul program în perioada 2014-2020.

Cadrul raţionalizat al noului program – împreună cu investiţia semnificativ mai mare – înseamnă că UE va avea capacitatea de a oferi mult mai multe oportunităţi pentru studenţi, stagiari, tineri, profesori, tineri lucrători şi alţii de a-şi îmbunătăţi competenţele, dezvoltarea personală şi perspectivele de inserţie profesională. De asemenea, Erasmus pentru toţi va promova cercetarea şi predarea privind integrarea europeană şi va sprijini sportul de masă.

Din 2007, o medie de 400 000 de persoane pe an primesc granturi din partea UE pentru studiu, formare profesională şi acţiuni de voluntariat în străinătate. Conform propunerii Comisiei, această cifră aproape s-ar dubla la aproape 800 000.

Prezenta propunere se află în prezent în dezbaterea Consiliului (27 state membre) şi a Parlamentului European care vor adopta decizia finală privind cadrul bugetar pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: