joi, 24 noiembrie 2011

Băsescu, băncilor: Vreau să cred că nou-veniţii în UE nu vom fi puşi să vă plătim lăcomia

Preşedintele Băsescu a declarat joi că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.

Şeful statului şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de "comportamentul posibil" al unor bănci.

"Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.

"Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte partenerilor europeni cât au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Aţi obţinut profituri uriaşe, iar azi, dacă vă pregătiţi să lăsaţi România nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play. Vreau să cred că nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am venit mai târziu în UE, să plătim lăcomia băncilor, iresponsabilitatea atunci când acordau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi, mai ales, economiei private", a avertizat preşedintele Băsescu.

Banca centrală a Austriei a prezentat luni un set de măsuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, care prevăd ca în Europa de Est creşterea creditării asigurate de subsidiarele celor trei bănci să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile.

Noile instrucţiuni din partea Băncii Austriei condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

"În viitor, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%", potrivit comunicatului Băncii Austriei.

Oficialii băncii centrale au declarat că instrucţiunile pentru cele trei bănci se vor aplica noilor afaceri.

Erste controlează în România Banca Comercială Română (BCR), UniCredit Bank Austria este prezentă prin UniCredit Ţiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.

Știre preluată de la: Mediafax

Niciun comentariu: