marți, 15 noiembrie 2011

Marca patrimoniului european pentru o mai bună cunoaștere a identității UE

Deputaţii europeni vor dezbate, marți, Marca patrimoniului European, obiectivul acesteia fiind de a evidenția locuri ce au jucat un rol important in istoria și integrarea UE.

“Am cerut fanilor Parlamentului pe Facebook să propună locuri sau monumente care ar merita această marcă. Printre cele mai votate se numără Schengen - locul în care a fost semnat tratatul de deschidere a granițelor interne UE, Zidul Berlinului - simbol al reunificării Europei și Gdansk, locul unde s-a născut Solidarnosc”, a declarat Chrysoula Paliadeli, raportoare, Grecia .

Marca patrimoniului european va desemna locuri ce au jucat un rol important in istoria și integrarea UE. Va fi acordată din 2013, ținându-se cont in special de importanța „transnațională“ a locurilor sau monumentelor.

Alte propuneri au fost: Atena, locul unde s-a născut democrația, Capitoliul din Roma, unde s-au semnat tratatele ce au pus bazele Comunității Economice Europene, Stilul baltic 1989 și insula Ventotene, unde a scris Spinelli Manifestul pentru o Europă liberă și unită.

Comisia Europeană a propus stabilirea Mărcii patrimoniului european în martie 2010. Marca există deja ca inițiativă interguvernamentală, inițiativa legislativă transformând-o în acțiune a nivel UE.

Sursa: Parlamentul European

Niciun comentariu: