marți, 29 noiembrie 2011

Campania europeană pentru siguranța jucăriilor

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, lansează campania europeană pentru siguranţa jucăriilor, în cadrul căreia va fi difuzat un videoclip care explică toate aspectele problemei și vor fi distribuite cărți poștale cu sfaturi oferite consumatorilor atunci când cumpără jucării.

Campania este menită să ne arate cum să obţinem jucării sigure şi cum să le utilizăm fără riscuri. Un videoclip care va fi difuzat pe canalele de televiziune din toată Europa explică aspectele problemei; la acesta se adaugă o carte poştală cu sfaturi de siguranţă care va fi oferită consumatorilor din întreaga UE atunci când cumpără jucării.

Lucruri pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când cumpăraţi jucării:

  • Nu cumpăraţi niciodată jucării care nu au marcajul CE Marcajul CE este un angajament din partea producătorului de jucării care certifică că jucăria respectă toate normele UE de siguranţă aplicabile, care sunt unele dintre cele mai stricte la nivel mondial.
  • Nu cumpăraţi jucării cu părţi detaşabile de mici dimensiuni pentru copiii sub trei ani. Copiii sub trei ani sunt expuşi riscului de a se sufoca, deoarece au tendinţa să bage totul în gură! Jucăriile care poartă acest simbol nu sunt potrivite pentru copiii sub trei ani.
  • Citiţi toate avertismentele şi instrucţiunile Informaţi-vă cu privire la recomandările referitoare la vârstă şi la siguranţă şi luaţi-le în serios!
  • Atunci când cumpăraţi o jucărie nouă, asiguraţi-vă că jucăria este adecvată pentru vârsta copilului, ţinând cont de temperamentul, obiceiurile şi comportamentul său.
  • Supravegheaţi copiii atunci când se joacă. Asiguraţi-vă că toate jucăriile sunt folosite aşa cum trebuie şi sunt potrivite pentru vârsta şi capacităţile copilului. Supravegherea copiilor atunci când se joacă le permite să se distreze şi în acelaşi timp să fie în siguranţă.
  • Cumpăraţi întotdeauna jucării din magazine şi puncte de vânzare online demne de încredere. Acestea acordă atenţie jucăriilor pe care le vând şi, de obicei, acceptă returnările.
  • Verificaţi cu atenţie jucăriile cumpărate la mâna a doua şi jucăriile oferite de prieteni. Fiind mai vechi, e posibil să nu respecte standardele de siguranţă actuale.
  • Semnalaţi întotdeauna orice problemă privind siguranţa unei jucării producătorului sau vânzătorului de la care aţi cumpărat-o.

Multe magazine de jucării din Germania, Suedia, Belgia, Grecia, România, Regatul Unit, Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Irlanda şi Austria vor distribui cărţi poştale cu sfaturi privind siguranţa jucăriilor.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: