vineri, 14 octombrie 2011

Parlamentul European critică reforma Cioloş

"O propunere insuficientă care nu susţine durabilitatea agriculturii şi nu ia în considerare nevoile ţăranilor..." Aşa descriu deputaţii europeni contribuţia lui Dacian Cioloş la modificarea Politicii Agricole Comune. Reacţiile sunt mai dure decât s-ar fi crezut, întrucât Cioloş beneficiase până acum de susţinerea Parlamentului European.

Socialiştii europeni amintesc în reacţia lor la propunerea legislativă de modificare a PAC că au susţinut întotdeauna intenţia lui Dacian Cioloş de a redistribui echitabil plăţile. La fel, intenţia sa de a face agricultură europeană mai ecologică a fost mereu încurajată.

La drept vorbind, dacă Cioloş leagă 30% din nivelul viitor al subvenţiilor pentru agricultorii de latura ecologică, nu o face de drag, ci pentru că i-a fost impus de Parlamentul European.

"Comisia ne propune un dispozitiv lipsit de ambiţie", spun ei, "care nu va angaja agricultura europeanăîn schimbările modelelor de producţie".

Socialiştii deplâng astfel lipsa posibilităţii de a avea o agricultură economic performantă şi social capabilă de a răspunde obiectivelor de securitate alimentară şi ecologice. În fine, ei sunt nemulţumiţi de lipsa unei reglementări a pieţelor care să facă faţă volatilităţii preţurilor. Dacian Cioloş a prevăzut ca măsurile de piaţă să nu mai fie aplicate automat, ci doar în caz de criză. În plus, un fond special de criză va fi prevăzut în viitorul buget al UE după 2013. Socialiştii consideră însă că aceste prevederi sunt insuficiente.

Mai departe, liberalii sunt de părere că reforma Cioloş nu este nici durabilă şi nici competitivă . Pentru ei testul nu a fost trecut, cel puţin cel legat de ecologie; a lega 30% din plăţile directe de obiectivele de mediu este o viziune necompetitivă.

Măsurile legate de definirea fermierului activ, cele care încurajează tinerii fermieri şi fermele mici, sunt totuşi bine primite de liberali. Ecologiştii sunt încă şi mai clari: Comisia şi-a ratat obiectivul de a reforma în profunzime PAC, spun ei.

Într-adevăr, CE nu propune, aşa cum se crezuse, o obligativitate pentru fermieri de a practica o rotaţie a culturilor astfel încât să se garanteze o fertilitate şi o prezervare a terenurilor agricole. Constrânsă de unele state membre, Comisia nu mai vorbeşte acum decât despre "diversificarea culturilor", ceea ce ecologiştii găsesc că este "o propunere anecdotică".

Dar Parlamentul European, care prin două rapoarte votate lunile trecute îşi arătase susţinerea pentru curajul comisarului agriculturii Dacian Cioloş, nu-l critică acum direct pe comisar. Toate referirile, unele destul de subtile, sunt făcute la presiunile exercitate de statele membre pentru ca bugetul agriculturii să scadă şi pentru ca latura ecologică să fie diminuată.

Dacian Cioloş a prezentat de fapt un compromis între dorinţa Parlamentului de a avea o agricultură europeană bine finanţată şi ecologică şi frica statelor membre de a trebui să plătească prea mult pentru aceasta.

Oricum, dacă Parlamentul este nemulţumit cu acest compromis destul de echilibrat, ne putem imagina cum va reacţiona la modificările pe care statele membre le vor aduce mai departe acestei propuneri.

În 2014, noua PAC va vedea lumina zilei şi ea ar putea fi cu mult mai puţin ambiţioasă decât şi-au imaginat deputaţii europeni sau chiar Dacian Cioloş însuşi.

Știre preluată de la: RFI

Niciun comentariu: