marți, 11 octombrie 2011

Imigranţii care doresc să obţină paşaport britanic trebuie să treacă un test de istorie şi cultură

Imigranţii vor trebui să treacă un test de istorie şi cultură britanică pentru a primi paşaport britanic, a anunţat luni premierul David Cameron, relatează Daily Mail în ediţia sa de marţi.

În cadrul unu plan mai amplu pentru controlul frontierelor, premierul a făcut apel la public să sesizeze Crimestoppers (program nonguvernamental care încearcă să combată infracţionalitatea garantând anonimatul reclamanţilor) în privinţa persoanelor suspectate că ar fi imigranţi ilegali. Cameron a recunoscut că în unele comunităţi există 'tensiune şi disconfort' în privinţa nivelului imigraţiei.

Cetăţenilor străini care doresc să se stabilească permanent în Marea Britanie li se cere de şase ani să răspundă la un test grilă intitulat 'Life in the UK'. Însă, într-o decizie controversată, miniştrii muncii au decis să nu includă o secţiune de istorie, întrucât ar fi 'prea mult şi nu ar fi corect'. În schimb, imigranţii au trebuit să răspundă unor întrebări despre structura Uniunii Europene (UE), alocaţiile de stat, drepturi egale şi discriminare. Luni, David Cameron a spus că responsabilii guvernamentali 'vor revizui întregul test pentru a plasa în centrul lui istoria şi cultura britanică'.

Testele ar urma să conţină întrebări din subiecte ca ocupaţia romană, regina celtică Boudicca, cucerirea normandă, Magna Carta, Războiul celor două roze, Elisabeta I, Bătălia Angliei şi Winston Churchill. De asemenea, aspiranţii vor trebui să răspundă la întrebări privind operarea pieţei unice sau despre diferenţele dintre Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi Parlamentul European.

În al doilea său discurs major despre imigraţie, Cameron a declarat că vrea să asigure 'corectitudinea' foarte necesară sistemului. 'Deşi este crud să spui că imigranţii vin în Marea Britanie să ne ia toate slujbele, nu există nicio îndoială că imigraţia slab controlată a dus la eşecul sistemului nostru de protecţie socială şi a făcut ca guvernele şi angajatorii să continue să risipească banii din cotizaţii pe alocaţii', a spus premierul britanic.

Premierul a mai spus că, pentru a-şi respecta promisiunea de a reduce migraţia netă la zeci de mii de indivizi, guvernul a trebuit să reducă numărul de vize pentru studenţi, de vize de muncă, precum şi să combată fenomenul căsătoriilor în scopul obţinerii cetăţeniei.

Au existat de asemenea propuneri ca imigranţii să fie obligaţi să plătească o sumă, posibil chiar de câteva mii de lire sterline, înainte de a li se permite intrarea în Marea Britanie. În acelaşi context, s-a propus şi sancţionarea oricărui imigrant care datorează peste o mie de lire sterline pentru asistenţă medicală care nu este de urgenţă. Acestuia ori nu i se va acorda o viză, împiedicându-l să beneficieze de continuarea tratamentului, ori i se va refuza permisul de şedere.

În plus, oficialii britanici estimează că propunerea de a diminua 'turismul în scopuri medicale' ar putea duce la economisirea a 20 de milioane de lire sterline pe o perioadă de cinci ani.

Discursul lui David Cameron conţine şi un angajament de a legifera considerarea căsătoriei forţate ca ilegală, ideea despre care mulţi susţin că este inaplicabilă, întrucât este puţin probabil ca victimele să sesizeze autorităţile. În schimb, s-a renunţat la ideea de a cere firmelor să ţină o evidenţă a angajaţilor străini.

Știre preluată de la: Agerpres

Niciun comentariu: