vineri, 28 octombrie 2011

Energie: Comisia propune noi standarde de siguranţă referitoare la operaţiunile petroliere şi gaziere offshore

Comisia Europeană a propus o nouă lege care va garanta că producţia offshore de petrol şi gaze din Europa va respecta cele mai ridicate standarde de siguranţă, sănătate şi mediu peste tot în UE, prin adoptarea acestui regim de siguranță , riscurile unor accidente în apele europene urmând să fie reduse la un nivel minim.

Noul proiect de regulament stabileşte norme clare care acoperă în întregime ciclul complet al tuturor activităţilor de explorare şi producţie, de la proiectare până la dezasamblarea finală a unei instalaţii petroliere sau de gaze. Operând sub controlul autorităţilor naţionale de reglementare, industria europeană va trebui să evalueze şi să îmbunătăţească periodic standardele de siguranţă aplicabile operaţiunilor offshore.

Această abordare nouă va duce la o evaluare europeană a riscurilor care se actualizează în permanenţă, luând în calcul noile tehnologii, noul know-how şi noile riscuri.

În Europa, petrolul şi gazele se extrag din subsolul marin din anii '70. În prezent, mai mult de 90% din petrolul şi mai mult de 60% din gazele produse în UE şi Norvegia provin din operaţiuni offshore. În apele europene există peste 1000 de instalaţii offshore de extragere a gazelor sau a petrolului. Chiar dacă cea mai mare parte a activităţii de producţie se desfăşoară în regiunea Mării Nordului şi cea mai mare parte a petrolului provine din Regatul Unit şi Norvegia, se observă un interes tot mai mare în regiunile offshore ale UE şi în 13 state membre (Regatul Unit, Olanda, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Grecia, România, Bulgaria, Polonia, Malta şi Cipru) au acordat autorizaţii pentru activităţi petroliere şi gaziere offshore.

Industria offshore operează la standarde diferite în fiecare stat membru în ceea ce priveşte mediul, sănătatea şi siguranţa. Până în prezent, legislaţia UE nu a acoperit toate aspectele industriei offshore de extragere a petrolului şi gazelor, iar legislaţia naţională diferă foarte mult de la un stat membru la altul. În pofida iniţiativelor unor state membre de a-şi reforma sistemele în urma dezastrelor din Marea Nordului din anii 1980, în UE există încă un risc semnificativ de accidente grave. Evenimentele din trecut arată că, la nivel mondial, au avut loc în ultimii 30 de ani cel puţin 14 accidente offshore majore (cum ar fi erupţii ale puţurilor şi pierderea completă a platformelor de producţie), iar cinci dintre ele s-au petrecut în ultimii 10 ani. Consecinţele unui accident la scară mare pot fi extreme. Printre ele se numără pierderea de vieţi omeneşti, daune majore aduse mediului şi daune colaterale asupra habitatelor costiere şi marine. În termeni financiari, după cum s-a văzut, un eveniment de proporţiile catastrofei din Golful Mexic poate cauza daune în valoare de 30 miliarde euro.

Sursa: Reprezentanța Comisiei

Niciun comentariu: